next up previous index
Következő: 5.1.16.2.1 /var/cache/fonts : helyileg Fel: 5.1.16 A /var hierarchia Előző: 5.1.16.1 /var/account : folyamat   Index

5.1.16.2 /var/cache : alkalmazások cache adatai

/var/cache -- Cache könyvtárak


A /var/cache könyvtár


A /var/cache könyvtár szánt az alkalmazások adatai cachelésének céljára (olyanoknak, mint például az I/O időfelhasználás eredményeként helyi szinten generált adatok vagy a különböző számítások). Az alkalmazásoknak képeseknek kell lenni újra létrehozni vagy visszaállítani az adataikat. A /var/spool könyvtártól eltérően a cachelt fájlok adatvesztés nélkül letörölhetők, és az adatoknak valósnak kellene maradniuk az adott alkalmazás két eltérő idejű használata között, illetve két bootolás között is.

A /var/cache könyvtárban elhelyezett adatoknak vagy az adott alkalmazásra jellemző módon kellene elenyészni, vagy a rendszeradminisztrátor is foganatosíthatja ezt; esetleg mindkettő. Az adott alkalmazásnak pedig mindig képesnek kell lennie a kézzel törölt adatok visszaállítására (hiszen a szabad lemezterületek gyorsan betelnek). Nincs egyéb követelmény a cache könyvtárak adatformátumával kapcsolatban.

A több, különálló könyvtár lehetősége az adatok cachelése számára, engedélyezi a rendszeradminisztrátor részére azt, hogy különböző lemezkezelési és adatmentési irányvonalat alakíthasson ki a /var könyvtáraira nézve.


1999-09-17