next up previous index
Következő: 5.1.16.4 /var/crash : Rendszerösszeomlási Fel: 5.1.16 A /var hierarchia Előző: 5.1.16.2.1 /var/cache/fonts : helyileg   Index

5.1.16.3 /var/cache/man : a helyileg formázott kézikönyvlapok (szabadon választható)

A /var/cache/man a könyvtár azon gépek részére lát el egy szabványos müködést, amelyek a /usr hierarchiát csak olvasható (read-only) partícióról használják, de engedélyezni kívánják a helyileg formázott kézikönyvlapok cachelését. Azok a számítógépek, amelyek a /usr fát írhatóan csatlakoztatják be (például egyfelhasználós installálás esetén) választhatják azt is, hogy nem használják a /var/cache/man könyvtárat és ez esetben írhatják közvetlenül a formázott kézikönyvlapokat a cat<fejezet>-en keresztül a /usr/share/man könyvtárba. Javasoljuk, hogy a legtöbb számítógépen a következő példák közül használjuk valamelyiket:

A /var/cache/man struktúrának tükröznie kell a többszörös kézikönyvlapok valós hierarchiáját, de a különböző nyelvek támogatásának lehetőségét is.

Egy adott, még nem formázott kézikönyvlap normális esetben az <elérési_út>/man/<elhelyezkedés>/man<fejezet> könyvtárban tűnhet fel, a formázott kézikönyvlapok helye pedig a /var/cache/man/<cat_elérési_út>/<elhelyezkedés>/cat<fejezet>, ahol a <cat_elérési_út> az <elérési_út> értékéből származik, elhagyva bármilyen vezető usr és/vagy az utána következő share elérési út részletet.(Jegyezzük meg, hogy az <elhelyezés> összetevő hiányozhat.)

Például, a /usr/share/man/man1/ls.1 formázott lehet a /var/cache/man/cat1/ls.1-be és a /usr/X11R6/man/<elhelyezkedés>/man3/XtClass.3x a /var/cache/man/X11R6/<elhelyezkedés>/cat3/XtClass.3x-be.

A /var/cache/man könyvtárba írott kézikönyvlapok végül átkerülnek a forrás man hierarchia megfelelő előformázási könyvtáraiba vagy elenyésznek éppúgy, mint a forrás man hierachia formázott kézikönyvlapjai, amennyiben egy adott időperióduson belül nem történik hozzáférés.

Ha az előformázott kézikönyvlapok egy csak-olvasható rendszerű médiáról érkeznek (például CD-ROM), e lapokat a forrás man hierarchiába kellene installálni (például /usr/share/man/cat<fejezet>). A /var/cache/man könyvtár a formázott kézikönyvlapok számára van fenntartva írható cachelésre.

A szabvány 1.2 verziója a /var/catman könyvtárat határozta meg e hierarchia számára. Az elérési út a /var/cache könyvtárra változott, amely jobban tükrözi a formázott kézikönyvlapok dinamikus sajátosságait. A könyvtár neve man-ra változott, hogy hangsúlyozni engedje a felépítést, amelybe beletartoznak az utólag (nem a cat által) feldolgozott formátumok (ilyenek például a Postscript, HTML vagy a DVI).


next up previous index
Következő: 5.1.16.4 /var/crash : Rendszerösszeomlási Fel: 5.1.16 A /var hierarchia Előző: 5.1.16.2.1 /var/cache/fonts : helyileg   Index

1999-09-17