next up previous index
Következő: 5.1.16.11 /var/spool : Alkalmazások Fel: 5.1.16 A /var hierarchia Előző: 5.1.16.9 /var/opt : A   Index

5.1.16.10 /var/run : Futási idő alatt változó fáljok

Ez a könyvtár tartalmazza azokat a rendszerinformációs fájlokat, amelyek leírják a rendszert, amióta az bootolt. E könyvtár fájljait meg kellene tisztítani (törölni vagy csak megcsonkítani) a bootolás folyamatának kezdetekor.

A folyamatazonosító (PID) fájlokat, amelyek eredetileg a /etc könyvtárban voltak, a /var/run könyvtárban kellene lehelyezni. A PID fájlok elnevezési konvenciója: <program-név>.pid. Például a cron PID fájljának neve: /var/run/cron.pid.

A PID fájlok belső formátuma változatlan maradt. A fájl tartalmának továbbra is az ASCII kódolású, decimális folyamat azonosítóból (process identifier) kellene állnia, valamint az ezt követő újsor (newline) karakterből. Például, ha a cron folyamat (process) száma a 25, a /var/run/cron.pid fájl három karaktert tartalmazhat: egy kettest, egy ötöst és egy új sor karaktert.

A programoknak, amelyek olvassák a PID fájlokat, némileg hajlékonynak kellene lenniük abban a tekintetben, hogy mit fogadnak el (például semmibe kellene venniük az extra whitespace karaktert, a vezető nullákat, a követő újsor karakter hiányát vagy a PID fájlban lévő további sorokat). A programoknak, amelyek a PID fájlokat hozzák létre egy egyszerű meghatározást kellene elhelyezni a fentiek tekintetében.

Az utmp fájlt, amely azt tárolja, hogy kik használják jelen pillanatban a rendszert, szintén ebben a könyvtárban szükséges elhelyezni.

Az átmenő UNIX-domain socketeket karbantartó programokat szintén e könyvtárban kellene elhelyezni.


next up previous index
Következő: 5.1.16.11 /var/spool : Alkalmazások Fel: 5.1.16 A /var hierarchia Előző: 5.1.16.9 /var/opt : A   Index

1999-09-17