next up previous index
Következő: 15.91.4 OPCIÓK Fel: 15.91 pine(1) Előző: 15.91.2 VÁZLAT   Index

15.91.3 LEÍRÁS

A pine egy képernyőorientált, üzenetek kezelésére szolgáló segédeszköz. Alapbeállítas esetén a pine célzatosan behatárolt funkciókészletet ajánl fel a kezdő felhasználónak, de a tapasztaltabb felhasználóknak rengeteg lehetőséget kínál egyéni környezet beállítására.

A pinef a pine egy olyan változata amely funkcióbillentyűket használ az egy betűs parancsok helyett. A pine alapfunkciói: Nézet, Mentés, Exportálás, Törlés, Nyomtatás, Üzenetek továbbítása és megválaszolása.

Az üzenetek írhatóak egyszerű szövegszerkesztő segitségével (Pico), amely tartalmaz szótördelést és helyesírásellenőrzést is. Az üzenet szerkesztése felfüggeszthető és szerkesztése később folytatható.

Teljes képernyős szelektáló és kezelő rendszer az üzeneteket tartalmazó mappák számára. Címjegyzék, amelyben a hosszú vagy a gyakran használt címeket tárolhatjuk. A listákat tetszés szerinti csoportokba rendezhetjük. A beérkező levélből a címet egyenesen a címjegyzékbe rakhatjuk anélkul, hogy újra be kellene gépelnünk.

Új levél érkezésének figyelése minden 2.5 percben illetve bizonyos parancsok kiadása esetén, pl. képernyőfrissítés (Ctrl-L).

Azonnali, környezetfüggő súgók.

A pine támogatja a MIME-t (Multipurpose Internet Mail Extensions), ami egy Internetes Szabvany több részből álló vagy multimediás adatok e-mail-ben való elhelyezésére. A pine lehetőséget ad MIME adatok fájlokba mentésére és néhány esetben arra is, hogy a megfelelő program induljon el az adatok megtekintésére. Ez utóbbi esetben a rendszer a mailcap konfigurációs fájlt használja arra, hogy meghatározza, hogy melyik program képes feldolgozni az adott MIME objektum típust. A pine üzenetszekesztője nem képes multimédiás adatokat kezelni, de bármilyen adatfájl - belértve a multimédiát - hozzácsatolható egy szöveges üzenethez és elküldhető a MIME kódolás szabályait alkalmazva. Ez lehetővé teszi azok számára, akik MIME-t ismerő levelezőprogramokat használnak (pl.: Pine, PC-PINE és társai), hogy formázott dokumentumokat, táblázatokat, képeket, stb. továbbítsanak egymásnak e-mail-en keresztül.

A pine a c-client API-t (Applikációs Interfész) használja a helyi és a távoli levelek elérésére. Ez a programcsomag számos alacsonyszintű, üzenetek kezelésére alkalmas funkciót kínal beleértve a kezelőprogramokat a különböző levélformátumokhoz, illetve eljárásokat a távoli levél és hír szerverekhez az IMAP-ot (Internet Message Acces Protocol) és az NNTP-t (Network News Transport Protocol) használva. A tőlünk kimenő leveleket általában rábízza a UNIX sendmail programjára, de beállítható, hogy SMTP-n (Simple Mail Transfer Protocol) keresztül küldje.


next up previous index
Következő: 15.91.4 OPCIÓK Fel: 15.91 pine(1) Előző: 15.91.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17