next up previous index
Következő: 15.102.5 PÉLDÁK Fel: 15.102 route(8) Előző: 15.102.3 LEÍRÁS   Index

15.102.4 OPCIÓK

-v
bőbeszédű (verbose) üzemmód
-A family
A megadott címcsaládot használja (pl. `inet', `inet6').
-n
A címeket numerikus formában mutatja, nem próbálja meghatározni a szimbólikus gépneveket. Ez akkor hasznos, ha azt akarod kitalálni, hogy miért tűnt el a névszerveredhez vezető útvonal.
-e
a netstat(8)-formátumot használja a routing tábla kiírásához. -ee egy nagyon hosszú sort ír ki, a routing tábla összes paraméterével.
-net
a cél egy hálózat.
­host
a cél egy gép.
­F
kiírja a kernel FIB routing táblát. A formátumot meg lehet változtatni -e -vel és -ee -vel.
­C
kiírja a kernel útvonal cache-ét.
del
töröl egy útvonalat.
add
hozzáad egy útvonalat.
cél
A célhálózat vagy gép. IP címeket pontozott decimális (dotted decimal) vagy gép/hálózat név formájában adhatsz meg.
netmask Nm
megadja az hozzáadandó útvonal hálózati maszkját.
gw Gw
Minden a cél hálózat/gép -hez tartozó IP csomag a megadott gateway-en keresztül lesz irányítva.

MEGJEGYZÉS: Először is a megadott gateway elérhető kell legyen. Ez általában azt jelenti, hogy előzőleg be kell állítanod egy statikus útvonalat a gateway­hez. Ha valamelyik lokális interfészed nevét adod meg, akkor arra az interfészre lesznek terelve a csomagok. Ez a BSD-vel való kompatibititás céljából van.

metric M
Beállítja a metric mezőt a routing táblában (a routing démonok használják) M-re
mss M
A maximális TCP szegmensméretet (Maximum Segment Size - MSS) az ezen az útvonalon folyó kapcsolatok esetén M bájtra állítja be. Ezt többnyire csak az útvonalkeresési beállítások finomabb optimalizálására használják. A default 536.
windowW
A TCP ablakméretet (windowsize) az ezen az útvonalon folyó kapcsolatok esetén W bájtra állítja be. Ezt tipikusan csak AX.25 hálózatok és olyan driverek esetén használják, amelyek képtelenek ,,back to back'' frame-eket kezelni.
irtt I
Beállítja az ezen az útvonalon folyó TCP kapcsolatok ,,initial round trip time'' (irtt) paraméterét I miliszekundumra (1-12000). Ezt általában csak az AX.25 hálózatokon használják. A default az RFC 1122-nek megfelelő 300ms.
reject
Egy eltorlaszoló útvonalat installál, ami meggátolja a neki megfelelő útvonalkeresést. Ez például arra jó, hogy hálózatokat takarjunk el az alapértelmezett útvonal beállítása előtt. NEM tűzfalépítésre való.
mod, dyn, reinstate
Egy dinamikus vagy módósított útvonalat installál. Mindkét flag-et általában csak a routing démonok állítják be. Ez csak hibakeresés céljából van.
devIf
Kikényszeríti, hogy az útvonal a megadott eszközzel legyen társítva, ha ez nincs, akkor a kernel magától próbálja meg meghatározni a használandó eszközt (úgy, hogy megnézi a már meglévő útvonal- és eszközspecifikációkat, és azt hogy az útvonalat hova rendelik) A legtöbb normális hálózatban erre nincs szükség. Ha devIf az utolsó opció a parancssorban, akkor a dev szót ki lehet hagyni, mivel az a default. Egyébként az útvonalmódosítok sorrendje (metric - netmask - gw - dev) nem számít.


next up previous index
Következő: 15.102.5 PÉLDÁK Fel: 15.102 route(8) Előző: 15.102.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17