next up previous index
Következő: 15.120.5 FÁJLOK Fel: 15.120 talk(1) Előző: 15.120.3 LEÍRÁS   Index

15.120.4 Használható kapcsolók

személy
Ha a saját gépünkön levő személlyel szeretnénk beszélgetni, akkor a személy paraméter egyszerűen az illető személy login neve legyen. Ha egy másik host-on levő felhasználóval szeretnénk beszélgetni, akkor a személy-nek tartalmaznia kell a host nevét is host@személy formában. Ha egy olyan személlyel szeretnénk beszélgetni, aki egyszerre egynél többször jelentkezett be egy gépre, akkor a ttynév paramétert az elérendő terminál nevének kiválasztására használhatjuk, a ttynév alakja a következő: ttyXX. Ha mi hívunk először, a talk program a következő üzenetet küldi
Message from TalkDaemon@ő_gépe...
talk: connection requested by mi_nevünk@mi_gépünk.
talk: respond with: talk mi_nevünk@mi_gépünk
annak a felhasználónak, akivel beszélgetni szeretnénk. Ekkor a címzettnek a következő parancs begépelésével kell válaszolnia:
talk mi_nevünk@mi_gépünk

Teljesen mindegy, hogy a címzett melyik gépről válaszol, amennyiben az Ő login-neve ugyanaz az adott gépen is. Amint a kommunikáció engedélyezve lett, a benne résztvevőkét felhasználó egyszerre gépelheti üzenetét, amely üzenetek két egymástól elválasztott ablakban jelennek meg a képernyőn. A control-L ,,^L'' billentyű-kombináció a képernyő újrarajzolását eredményezi, melynek során az erase, kill, word kill karakterek normálisan viselkednek. Kilépéshez egyszerűen be kell írni az interrupt-karakterünket, a talk ezután a kurzort a képernyő aljára mozgatja és visszaállítja a terminál eredeti helyzetét. A talk engedélyezése letiltható ill. újra engedélyezhető a mesg(1) parancs használatával. Alapállapotban a beszélgetés engedélyezett. Bizonyos parancsok, pontosabban az nroff(1) és a pr(1), letilt üzeneteket a rendetlen output elkerülése végett.


next up previous index
Következő: 15.120.5 FÁJLOK Fel: 15.120 talk(1) Előző: 15.120.3 LEÍRÁS   Index

1999-09-17