next up previous index
Következő: 5.3.2 A kernel elindulása Fel: 5.3 Rendszerindítás Előző: 5.3 Rendszerindítás   Index


5.3.1 A PC bekapcsolása

A leírás PC-n futó Linuxról készült, és feltételezi azt, hogy a lilo az első merevlemez boot-szektorába van telepítve és onnan indítjuk a rendszert.

Az indulás a számítógép bekapcsolásával kezdődik. Ezután a BIOS különféle teszteket végez annak ellenőrzésére, hogy minden rendben van-e. (Ezt szokás power on self test-nek, vagy röviden POST-nak nevezni.

Ezután a merevlemez első szektorára (MBR) adódik át a vezérlés. Ez az 512 byte-os szektor tartalmaz egy Intel x86 gépi kódú betöltőprogramot (mást is, de erről bővebben ebben a fejezetben). Ez a betöltőprogram indítja el a lilo nevű boot-menedzser 16 bites, real módú részét - a /boot/boot.b-t. Ez az apró program indítja el az operációs rendszer kernelét.

A /sbin/lilo-t Linux alatt futtatva lekérdezi a kerneltől, hogy a betöltendő kernel blokkjai hol találhatóak a lemezen, és ezeket az adatokat beírja a /boot/map fájlba. Ennek a fájlnak is lekérdezi a helyét, és ezt az MBR-ben lévő programba írja bele. Ennek eredményeként BIOS-hívásokkal tud hozzáférni a kernel elindításához szükséges dolgokhoz.
1999-09-17