next up previous index
Következő: 15.135.4 FIGYELMEZTETÉS Fel: 15.135 usermod(8) Előző: 15.135.2 VÁZLAT   Index

15.135.3 OPCIÓK

A usermod parancs módosítja a rendszer számlafájlját, átírva azokat a változtatásokat, amelyeket a parancssorban megadtunk.
-c komment
A komment kerül a rendszer jelszófájljába, a felhasználó komment mezőjébe. Normális ennek módosítására a chfn(1) parancs szolgál.
-d home_dir
A felhasználó új bejelentkezési könyvtára. Ha használjuk a ,,-m'' opciót, akkor az aktuális home könyvtár tartalmát átmozgatja az újonnan megadott home könyvtárba, amelyet létrehoz, ha még nem létezett.
-e lejárati_idő
A dátum, ameddig érvényes a felhasználói számla. A lejárati_idő formátuma: hónap:nap:év, mindegyik két számjegyes formában.
-f inaktív_napok
A jelszó lejárta után ennyi nappal a jelszó tartósan kikapcsolódik. A 0 értéknél azonnal kikapcsolódik, amint a jelszó lejár, a -1 érték pedig kikapcsolja ezt a lehetőséget. Az alapértelmezett érték -1.
-g kezdő_csoport
A csoport neve vagy száma, amely a felhasználó új kezdő csoportja lesz. A csoportnévnek léteznie kell. Az alapértelmezett csoportszám 1.
-G csoport
Egy lista a kiegészítő csoportokról, amelyekhez a felhasználó tartozik. Ha egy csoportot kihagyunk azok közül, amelynek a felhasználó a tagja, akkor a felhasználó törölve lesz a csoport tagjai közül.
-l login_név
Megváltoztatja a felhasználó login nevét. Semmi mást nem változtat meg.
-s shell
A felhasználó új login shelljének a neve.
-u uid
A felhasználó UID-je numerikus formában. Ez az érték egyedi, kivéve, ha a ,,-o'' opciót használjuk. Az értéknek pozitívnak kell lennie. A 0 és 99 közötti értékeket tipikusan a rendszerszámlákhoz szokták rendelni. A felhasználó home könyvtárban lévő fájljai automatikusan megkapják az új UID értéket. Amelyek a home könyvtáron kívül vannak, azokat kézzel kell átállítani.


next up previous index
Következő: 15.135.4 FIGYELMEZTETÉS Fel: 15.135 usermod(8) Előző: 15.135.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17