next up previous index
Következő: 1.9 Költséghatékonyság Fel: 1. Előszó Előző: 1.7 Címtár   Index


1.8 Menedzsment

A hálózatba kötött gépek távoli kezelése egyszerűen megoldható. Akár telnetes kapcsolaton keresztül (nem biztonságos), akár ssh vagy ssl segítségével (ezek már biztonságosak). Ezek karakteres felületeket biztosítanak, így egy lassú kapcsolaton (modem) keresztül is alkalmazhatóak. És hozzá kell tenni azt is, hogy egy profi rendszeradminisztrátor sokkal gyorsabban végzi a munkáját parancssorból, mint grafikus felületen. Ezenkívül léteznek karakteres terminálon is futtatható programok, amelyek menükön keresztül kommunikálnak a felhasználóval.

Megfelelő beállítások esetén a rendszergazda közvetlenül is bejelentkezhet az adminisztrálni kívánt gépre, akár grafikus felületen keresztül is, anélkül, hogy zavarná a gépen dolgozó egyéb felhasználókat. Szinte minden változtatást végre lehet hajtani a gépen, az operációs rendszer újraindítása nélkül is.

A gépek erőforrásainak folyamatos figyelése is egyszerű feladat, például az xosview program kimenetét átirányítva a saját gépünk képernyőjére, a gép processzorának, memóriájának, swap-területének kihasználtságáról kaphatunk információkat, de még azt is láthatjuk, hogy éppen melyik megszakítás van használatban. Kihasználva a távoli programok futtatásának lehetőségét, egy egyszerű parancs kiadásával értesülhetünk a gépek merevlemezeinek kihasználtságáról is.

A syslogd démonnak köszönhetően a hálózat összes gépének a logolási eredményeit egy gépen gyűjthetjük össze és figyelhetjük meg. Általunk meghatározott eseményekhez rendelhetjük feladatok végrehajtását (például e-mail küldését meghatározott címre).

Egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy milyen szoftverek vannak telepítve az adott gépre, sőt, távolról tudunk újabb szoftvereket telepíteni. Ezt akár automatizálhatjuk is (az apt nevű program segítségével), és időzítve is végre tudjuk hajtani (a cron démon segítségével). A vnc program lehetőséget nyújt arra, hogy akár folyamatosan figyeljük a gépek képernyőjét, sőt, bele is tudunk avatkozni az ott folyó munkába, mintha mi ülnénk a távoli gép előtt. Tudunk ablakokat küldeni egy távoli gép képernyőjére, ily módon segítve az ott ülők munkáját.

Előre megadhatunk elvégzendő feladatokat, akár egyszeri alkalomra, akár rendszeres ismétlődésre. Ezt minden gépre egyesével meghatározhatjuk.

Fájlokat tudunk küldeni a gépekre, és le is tudunk róluk tölteni. Figyelhetjük, hogy milyen alkalmazások futnak a távoli gépeken, le is állíthatjuk azokat, és újakat is indíthatunk. Akár magát a gépet is le tudjuk állítani.

Információkat tudunk gyűjteni az útválasztó táblák bejegyzéseiről vagy a protokoll-statisztikákról. Képesek vagyunk módosítani például az ARP bejegyzéseket, az útválasztó tábla tartalmát.

Össze tudjuk gyűjteni az adott felhasználóhoz tartozó fájlokat, meg tudjuk mondani, hogy a bejelentkezése után a felhasználó milyen alkalmazásokat futtatott.


next up previous index
Következő: 1.9 Költséghatékonyság Fel: 1. Előszó Előző: 1.7 Címtár   Index

1999-09-17