next up previous index
Következő: 5.6 Felhasználók és csoportok Fel: 5.5 Eszközök telepítése és Előző: 5.5.4 Fájlrendszer nélküli lemezek   Index


5.5.5 Swap létrehozása

Swap területet létre tudunk hozni külön partícióra vagy egy fájlba. Bármikor - tehát menet közben is - hozzáadhatunk swap területet a rendszerhez, tehát dinamikusan tudjuk módosítani az igényeinknek megfelelően.

Először egy swap-fájlt elkészítését írom le:

root@debian:~# dd if=/dev/zero of=/swapfile bs=1024 count=8192
root@debian:~# mkswap /swapfile 8192
root@debian:~# sync
root@debian:~# swapon /swapfile

Az első parancs létrehoz egy 8 MB méretű fájlt (8192 bájt), a / (gyökér) könyvtárban. A második parancs létrehoz egy 8 MB-os swapterületet. A sync parancs arra utasítja a rendszert, hogy mindent írjon ki a lemezekre, ami a lemez-cache-ben van. Az utolsó parancs pedig ,,tudatja'' a rendszerrel, hogy a /swapfile egy használható swapterület.

Ahhoz, hogy ezt a következő rendszerinduláskor ne kelljen így begépelned, be kell írnod ezeket a parancsokat egy fájlba, ami lefut a rendszer indulásakor. Vagy egy másik módszer, hogy a /etc/fstab fájlba a következő bejegyzést teszed:

/swapfile	none	swap	sw	0	0

Amikor partícióra szeretnénk létrehozni a swapterületet, akkor - a partícionálás miatt - egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Ekkor már partícionálnunk is kell a merevlemezünket. Ehhez az fdisk (vagy cfdisk) programot vehetjük igénybe.

Nem akarok itt belemélyedni a partícionálás rejtelmeibe, mert ezt más fejezetben részletekbe menően tárgyalom (4.2. fejezet).

Tehát feltételezem, hogy készen van a swapterületnek szánt partíció. A lépések a következők:

root@debian:~# mkswap /dev/hda2
root@debian:~# swapon /dev/hda2
Ezt is beírhatjuk a /etc/fstab fájlba, ha a rendszer következő indulásakor is használni szeretnénk:
/dev/hda2	none	swap	sw	0	0

Arra kell vigyáznunk, hogy maximum 16 darab, egyenként maximum 128 MB-os swap partíciót (fájlt) tud kezelni a rendszer.


next up previous index
Következő: 5.6 Felhasználók és csoportok Fel: 5.5 Eszközök telepítése és Előző: 5.5.4 Fájlrendszer nélküli lemezek   Index

1999-09-17