next up previous index
Következő: 15.146.4 LÁSD MÉG Fel: 15.146 write(1) Előző: 15.146.2 VÁZLAT   Index

15.146.3 LEÍRÁS

A write lehetővé teszi a többi felhasználóval való kommunikációt úgy, hogy az általad beírt sorokat megjeleníti az ő termináljukon. Amikor elindítod a write parancsot, a felhasználó, akinek írsz, a következő üzenetet kapja:
Message from yourname@yourhost on yourtty at hh:mm ...
Amit ezek után beírsz, az a megadott felhasználó terminálján fog megjelenni. Ha válaszolni akar, neki is el kell indítania a write parancsot. Ha kész vagy, üsd le a sor vége vagy a megszakító karaktert. A másik felhasználó egy EOF üzenetet fog látni, ami jelzi számára, hogy a társalgásnak vége. A mesg(1) parancs hatására a többi felhasználó (a rendszergazda kivételével) nem fog tudni írni Neked. Néhány parancs, mint például az nroff(1) és a pr(1), letiltja az automatikus írást, így a kimenet nem íródik felül.

Ha a felhasználó, akinek írni akarsz, több, mint egy terminálon van bejelentkezve, megadhatod a write parancsnak második paraméterként annak a terminálnak a nevét, amelyikre írni akarsz. Ha akarod, a write is választhat egy terminált - azt fogja kiválasztani, amelyik a legkevesebb időt tölti tétlenül. Tehát ha a felhasználó be van jelentkezve a munkahelyén és otthonról is felhívják, az üzenet a megfelelő helyre fog kerülni. A bevett szokás szerint egy ,,-o'' a sor végén vagy egy csak ezt tartalmazó sor azt jelzi, hogy a másik fél következik az írásban. Az ,,oo'' jelentése, hogy az ezt beíró felhasználó be akarja fejezni a beszélgetést.


next up previous index
Következő: 15.146.4 LÁSD MÉG Fel: 15.146 write(1) Előző: 15.146.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17