next up previous index
Következő: 5.7.1.2 dselect Fel: 5.7.1 Csomagkezelők Előző: 5.7.1 Csomagkezelők   Index


5.7.1.1 dpkg

A dpkg a Debian GNU/Linux csomagjainak installálására, eltávolítására, építésére és menedzselésére alkalmas csomagkezelő. Kérhetünk információkat a csomagokról. Egy csomagnak több státusza lehet:

Egy csomag kiválasztásának három státusza lehet:

(Ugyanis a ,,deinstall'' nem távolítja el a csomaghoz tartozó konfigurációs fájlokat.)

Egy csomagnak két jelzője lehet:

A dpkg opciói közül csak az általam leggyakrabban használtakat sorolom fel, mert nagyon sok van közülük, és csak speciális esetekben használok ezeken kívül más opciókat:

-i | -install csomag_teljes_neve...
telepíti a csomag_neve csomagot;
-unpack csomag_teljes_neve...
telepíti a csomag_teljes_neve csomagot, de nem konfigurálja;
-configure csomag_neve...| -a | -pending
konfigurálja a telepített csomag_neve csomagot. Ha a -a vagy -pending opciót is használjuk, akkor minden telepített, de nem konfigurált csomagot konfigurálni fog.
-r | -remove | -purge csomag_neve...| -a | -pending
eltávolítja a csomag_neve csomagot. A -r vagy -remove eltávolítja a csomag minden fájlját, kivéve a konfigurációs fájlokat. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy amikor újratelepítjük a csomagot, akkor újra kelljen konfigurálnunk. Így simán visszakaphatjuk a régi beállításainkat. Ha a konfigurációs fájlokat is el akarjuk távolítani, akkor a -purge opciót kell használnunk. Ha a -a vagy -pending opciót is használjuk, akkor egy csomag neve helyett minden csomag nevét megkapja ami telepítve van, és a jelzője törlésre vagy eltávolításra van kijelölve a /var/lib/dkpg/status fájl alapján.
-print-avail csomag_neve
kiírja a képernyőre a csomag_neve csomagról elérhető összes információt, a /var/lib/dpkg/available fájl alapján (felhasználóként is működik);
-l | -list csomag_neve
kiírja a képernyőre a csomag_neve csomagról elérhető szűkebb információkat, a /var/lib/dpkg/available fájl alapján. Használhatjuk a normál shell helyettesítőkaraktereit is (felhasználóként is működik).
-L | -listfiles csomag_neve...
kilistázza a képernyőre a telepített csomag_neve csomag összes fájlját, a fájlrendszeren lévő elérési helyükkel (felhasználóként is működik);
-S | -search fájlnév
megadhatunk bármilyen fájlnevet, és a dpkg megmondja, hogy melyik csomaghoz tartozik az adott fájl (felhasználóként is működik);
-help
kiírja a képernyőre az opciókat és a hozzájuk tartozó rövid magyarázatot (felhasználóként is működik);
-force-help
kiírja a képernyőre a -force kapcsoló opcióit és a hozzájuk tartozó rövid magyarázatot (felhasználóként is működik);
-R | -recursive
rekurzívan végrehajtja a vele ,,párosított'' parancsot minden fájlra, amire ráillik a *.deb meghatározás. Használhatjuk ezt az opciót a -i, a -A, a -install, a -unpack és a -avail opciókkal együtt.

Egy csomag telepítésének dpkg által végrehajtott lépései:

Egy csomag konfigurálásának dpkg által végrehajtott lépései:

Egy csomag eltávolításának dpkg által végrehajtott lépései:


next up previous index
Következő: 5.7.1.2 dselect Fel: 5.7.1 Csomagkezelők Előző: 5.7.1 Csomagkezelők   Index

1999-09-17