next up previous index
Következő: 17.1.1.2 A TCP/IP protokollok Fel: 17.1.1 A TCP/IP Előző: 17.1.1 A TCP/IP   Index

17.1.1.1 Mi is az a TCP/IP?

A TCP/IP nem más, mint egy protokollkészlet, amelyet arra dolgoztak ki, hogy hálózatba kapcsolt számítógépek megoszthassák egymás között az erőforrásaikat. A fejlesztés az ARPAnet köré csoportosult kutatók munkája. Valószínűleg az ARPAnet a legismertebb TCP/IP alapú hálózat.

Hedrick azt írja, hogy ,,1987 júniusáig legalább 130 különböző cég adott ki olyan terméket, amely a TCP/IP-t támogatta, és többezer hálózat alkalmazza is a protokollokat''. Én nem jártam utána, hogy ma mekkora lehet ez a szám, de nyilvánvalóan ennél sokkal több. 1987 óta az Internet jelentősen meghízott.

Először tekintsük át az alapvető fogalmakat. Az itt leírt protokollkészlet legjobb elnevezése ,,Internet protokollverem'' (vagy Internet protokollkészlet). A TCP és az IP ezen protokollok közül kettő. (Leírásukat lásd lejjebb.) Mivel a protokollok közül a TCP és az IP a legismertebb, ezért az egész családra a TCP/IP vagy az IP/TCP kifejezést használják. Valószínűleg nincs is értelme ellenkezni. (A sok rövidítésről a következő oldalakon lelebbentjük a fátylat.)

Az Internet: hálózatok együttese. Hozzátartozik az Arpanet, az NSFnet, regionális hálózatok (mint a NYsernet), számos egyetem és kutatóintézet helyi hálózata, és egy sor katonai hálózat is. Az ,,Internet'' kifejezés ezen hálózatoknak az összességét jelenti. Ennek egy része a DDN (Defense Data Network), amely az USA Védelmi Minisztériumának az irányítása alatt áll. Ide tartozik néhány kutatói hálózat (pl. Arpanet), illetve sokkal titkosabb katonai hálózatok is. (Mivel az Internet protokollok fejlesztéséhez való anyagi hozzájárulások nagy része DDN szervezetektől származik, ezért az Internet és a DDN kifejezések néha egybemosódni látszanak.) A fenti hálózatok mindegyike összeköttetésben áll egymással. A felhasználók bármelyikről bármelyikre küldhetnek üzenetet, kivéve azokat, ahol biztonsági vagy egyéb okokból megszorították a hozzáférést. Az Internet protokollokat leíró dokumentumok olyan hivatalos szabványok, amelyeket az Internetet használók közössége elfogadott és alkalmaz. Az USA Védelmi Minisztériuma 1987 tájékán kiadta a TCP/IP MILSPEC-féle definícióját. A helyzet az, hogy a TCP/IP hívők továbbra is az Internet szabványokat használják. A MILSPEC változat azokkal konzisztens.

Mindegy, hogy minek nevezzük, a TCP/IP egy protokollcsalád. Jónéhány tagja biztosít sok alkalmazás számára szükséges alacsony szintű szolgálatokat. Ilyen például az IP, a TCP és az UDP. (Ezeket egy kicsit később részletesebben is megnézzük.) Mások olyan meghatározott feladatokat látnak el, mint például a számítógépek közötti állománytovábbítás, az üzenetküldés, vagy éppen egy adott gépre bejelentkezett felhasználók lekérdezése. A TCP/IP-t kezdetben főleg kis- és nagyszámítógépek (mainframe-ek) körében alkalmazták. Ezek a gépek saját merevlemezzel rendelkeztek, és általában teljesen önállóak voltak. Innen származtathatók a TCP/IP legfontosabb ,,hagyományos'' szolgáltatásai:

A TCP/IP protokollok bármely megvalósításának tartalmaznia kell a fenti szolgáltatások mindegyikét. A mikroszámítógépes implementációkban a levelező rendszer nem mindig szerepel. Ezek a megszokott, hagyományos alkalmazások fontos szerepet játszanak a TCP/IP alapú hálózatokban. A hálózatokról alkotott elképzelés azonban folyamatosan változik. Manapság már sok helyen többfajta számítógép is működik egyszerre: mikroszámítógépek, munkaállomások, kisszámítógépek, illetve nagyteljesítményű számítógépek. Ezen gépek mindegyikét speciális feladatokra állították fel. Habár az emberek többsége még mindig csak egy meghatározott számítógépet használ a munkája során, ez a gép a kívánt szolgáltatások eléréséhez egyéb hálózati erőforrásokat vesz igénybe. Ez a modell hozta létre a ,,server/client'' (kiszolgáló/kliens) alapú hálózati szolgáltatásokat. A kiszolgáló nem más mint egy meghatározott hálózati rendszer, amely a hálózat többi tagja részére biztosít bizonyos szolgáltatásokat. A kliens pedig az a rendszer, amely a szolgáltatást igénybe veszi. (Nem szükséges, hogy a kiszolgáló és a kliens különböző számítógépen legyen. Lehetnek például egyazon a számítógépen futó különböző programok is.) Az alábbiakban felsoroljuk a mai hálózati felépítésben jelenlévő tipikus kiszolgálókat. Ezek a szolgáltatások a TCP/IP keretén belül is megtalálhatók.

A fenti protokollok közül jónéhány a Sun, a Berkeley, illetve más szervezetek munkájának eredménye. Ez azt jelenti, hogy ezek hivatalosan nem részei az Internet protokollkészletnek; persze a megvalósításukban TCP/IP-t használnak, mint bármely más TCP/IP alkalmazás. Mivel a protokoll definíciók nem képeznek tulajdonjogot, valamint mivel kereskedelmileg támogatott megvalósítások is hozzáférhetőek, ezért célszerű ezeket a protokollokat az Internet protokollkészlet részeként tekinteni. A fenti lista a TCP/IP-n keresztül elérhető szolgáltatásokból csak egy mintafelsorolás, a főbb alkalmazások többségét azonban tartalmazza. A többi széles körben használatos protokoll olyan speciális információkat biztosít, mint például a bejelentekezett felhasználók, az aktuális idő stb...Amennyiben olyan szolgáltatásra van szükség, amely nem szerepel a fentiek között, akkor ajánlott az Internet Protokollok aktuális listájának (RFC 1011) a megtekintése. Ebben megtalálható minden protokoll. Érdemes még a főbb TCP/IP megvalósításokat is végigböngészni, hogy a különböző cégek milyen újabb szolgáltatásokat adtak hozzá a protokollokhoz.


next up previous index
Következő: 17.1.1.2 A TCP/IP protokollok Fel: 17.1.1 A TCP/IP Előző: 17.1.1 A TCP/IP   Index

1999-09-17