next up previous index
Következő: 18.2.0.0.1 A Linux nagyvállalati Fel: 18. Érdekességek Előző: 18.1 Az 1996. novemberi   Index


18.2 Beszélgetés Linus Torvaldsszal, a Linux megalkotójával

[32]

Azon a napon, amikor az Intel bejelentette, hogy beszáll a Red Hat Software-be, és ezáltal a Linux-üzletbe, a LinuxWorld főszerkesztője riportot készített Linus Torvaldsszal. Ennek az interjúnak a tömörített változatát közöljük.

Úgy tűnik, napjainkban gyors változások történnek a Linux-világban. Az Oracle Linuxra teszi át termékeit, az Intel beruház a Red Hatbe. Mi a véleménye ezekről az új fejleményekről?

Azt hiszem, egyszerűen csak elértük a piacon a kritikus tömeget, és ennek hatásai kezdenek megmutatkozni. Szerencsére nem látom, hogy bekövetkezne az, amitől mindig féltem: hogy a változások technikai értelemben is hatással lennének a Linuxra. Aki beszáll a Linux-piacra, az azért teszi, mert szereti a Linuxot, és segíteni akarja. Nem tapasztalom, hogy bárki is negatív szándékkal lépne be ide. Nem hiszem persze, hogy a Linux mindörökké változatlan marad. Nem tagadom, hogy nyugtalanított, amikor feltűnt a színen a Slackware. Egy cég, amely pénzért árulja a Linuxot - ez bizony felborzolta az idegeimet. Az ötlet jó volt, de én azért aggódtam. Végül is azonban jól sült el a dolog. A kereskedők, akiket elsősorban az érdekelt, hogy a Linuxot egyszerű legyen telepíteni, remekül együttműködtek a fejlesztőkkel, akik csak a technikai szempontokra ügyeltek. Úgyhogy ma már nem aggódom, ha ilyesmi történik, mint ez az Intel-Netscape bejelentés. Egyszerűen nem látom, mit veszíthetnénk. Ezért ülök itt ilyen nyugodtan, és szürcsölöm a kólámat.

Mi a véleménye arról a döntésről, hogy az Intel és a Netscape befektet a Red Hatbe?

Ez az egész tolongás a Linux körül igazából apróság ahhoz képest, ami korábban történt. Úgy is mondhatnám, hogy az Intel lépése az új idők jele, és többé-kevésbé az eddigi fejlődés eredménye. De mindenképpen új lehetőségeket nyit meg a Linux előtt. Ha egy ilyen óriás, mint az Intel, anyagilag is elkötelezi magát a Linux mellett, akkor ez jelzés más cégek felé. Olyan, mintha az Intel ezt mondaná nekik: ,,hé, fiúk, szeretném, ha ti is így csinálnátok''. Megnyit néhány kaput, ami korábban zárva volt.

Mire gondol?

Például a Unified Driver Interface-re (UDI). Remélem, az Intel támogatásából a hardvergyártók azt az üzenetet fogják kiolvasni, hogy ez egy fontos kérdés, amellyel foglalkozni kell. A Linuxnak tudniillik mindig is az volt a problémája néhány hardvergyártóval, hogy nem biztosították számunkra azokat a specifikációkat, amelyek alapján vezérlőket írhattunk volna a hardvereikhez.

Egyesek szerint a Linux-közösség lehet az az erő, amely összefogásra késztetheti a UNIX-gyártókat, és elérheti: támogassák a UDI-t. Hisz abban, hogy ez megtörténhet?

Abban hiszek, hogy ezt a Linux-közösségen kívül senki más nem tudná elérni. A UNIX-gyártókat semmi sem ösztönzi a megegyezésre. A UNIX-nak épp az az egyik fő baja, hogy mindig is hiányzott ez az ösztönző erő, és egyik hardvercég sem szerzett elegendő részt a piacon ahhoz, hogy bármiféle változást kicsikarhasson. Nos, itt jön a képbe a Linux. Először is a Linuxnak piaci részesedése van: a PC-s szabványok között nem nagy, de nem is elhanyagolható arányú. Másodszor a Linux teljesen nyitott, úgyhogy bármelyik cég azt mondhatja magában: ,,rendben, ha a Linux ezt így csinálja, akkor talán nekünk is megéri ugyanígy csinálni''. Amit politikai okokból soha senki nem tudott elérni, azt elérheti a Linux. Nem azt mondom, hogy ez így fog történni, csak azt, hogy ez így volna logikus. A Sun egyébként egy sor ilyen szabványt készített. Az NFS kiváló példa a nyitott szabványra. Szó se róla, technikailag nem tökéletes, messze nem a világ legjobb hálózati állományrendszere. De nem rossz, és nagyon széles körben hozzáférhető. A szabványok egyébként sem közösségektől szoktak származni. Az egységes szabvány úgy születik, hogy a piaci súlya egyszerűen kikényszeríti a használatát.
next up previous index
Következő: 18.2.0.0.1 A Linux nagyvállalati Fel: 18. Érdekességek Előző: 18.1 Az 1996. novemberi   Index

1999-09-17