next up previous index
Következő: 5.7.9.4 Az új kernel Fel: 5.7.9 Néhány kelepce Előző: 5.7.9.2 Nagy vagy lassú   Index

5.7.9.3 A kernel nem fordul le

Ha nem fordul le, akkor valószínűleg nem sikerült egy patch, vagy a forrás valahogy megsérült. Lehet, hogy nem jó a gcc adott verziója, vagy az is lehet sérült (például az include fájlok lehetnek hibásak). Ellenőrizd, hogy a szimbolikus linkek, amelyeket Linus említ a README-ben jól vannak-e beállítva. Általában elmondható, hogy ha a szabványos kernel nem fordul le, akkor valami komoly baj van a rendszerrel, és valószínűleg újra kell installálni bizonyos programokat.

Vagy talán egy 1.2.x kernelt fordítassz egy ELF fordítóval (gcc 2.6.3 és a fölött). Ha rengeteg ez-meg-az undefined üzenetet kapsz fordítás közben, akkor lehet, hogy ez a baj. A megoldás a legtöbb esetben nagyon egyszerű. Másold a következő sorokat a arch/i386/Makefile elejére:

AS=/usr/i486-linuxaout/bin/as
LD=/usr/i486-linuxaout/bin/ld -m i386linux
CC=gcc -b i486-linuxaout -D__KERNEL__ -I\$(TOPDIR)/include
Azután csinálj make dep-et és zImage-t újra.

Ritka esetekben előfordul, hogy a gcc hardver okok miatt száll el. A hibaüzenet valami olyasmi lesz, hogy ``xxx exited with signal 15'' és általában nagyon rejtélyesen néz ki. Talán nem is említeném, ha nem történt volna meg velem is egyszer - a cache memória hibás volt és a gcc időnként véletlenszerűen elszállt. Először próbáld meg újrainstallálni a gcc-t, ha ilyen gond merül fel. Csak akkor kell gyanakodni, ha a kernel hiba nélkül lefordul kikapcsolt külső cache, kevesebb RAM, stb. mellett.

Az embereket általában nyugtalanítja, ha felvetődik, hogy a hardverük hibás lehet. Nos, nem én találtam ki. Itt van hozzá egy FAQ: http://www.bitwizard.nl/sig11/.

Magyar nyelven elérhető itt - 13.4.4. fejezet.


next up previous index
Következő: 5.7.9.4 Az új kernel Fel: 5.7.9 Néhány kelepce Előző: 5.7.9.2 Nagy vagy lassú   Index

1999-09-17