next up previous index
Következő: 5.7.9.9 Furcsa üzenetek ``obsolete Fel: 5.7.9 Néhány kelepce Előző: 5.7.9.7 Mond valamit ``undefined   Index

5.7.9.8 Nem működik az IDE/ATAPI CD-ROM meghajtó

Különös módon sokan nem tudják használni az ATAPI meghajtókat, talán mert több oka lehet a hibának.

Ha a CD-ROM meghajtó az egyetlen eszköz egy adott IDE csatolón, akkor a jumpereknek ``master'' vagy ``single'' állásban kell lenniük. Valószínűleg ez a leggyakoribb hiba.

A Creative Labs (és mások is) IDE csatolókat építenek a hangkártyákra. Ebből következik az az érdekes probléma, hogy egyes gépeken csak egy csatoló van, másokon kettő beépítve az alaplapra (általában IRQ15), ezért a soundblaster csatolót a harmadik IDE portra teszik (IRQ11, állítólag).

Ez problémákat okoz a Linux-szal, mivel az 1.2.x kernelek nem támogatják a harmadik csatolót (az 1.3.x valamelyik tagjától kezdve már van, de az fejlesztői és nem detektálja automatikusan). Ezt többféleképpen lehet kikerülni.

Ha már van második IDE port, könnyen lehet, hogy nem is használod, vagy még nincs rajta két eszköz. Vedd le az ATAPI meghajtót a hangkártyáról és rakd a második csatolóra. Ezután ki lehet kapcsolni a hangkártya csatolóját, és még egy IRQ-t is megspórolsz.

Ha nincs második IDE csatoló, akkor jumperold a hangkártya IDE csatolóját (ne a hangkártya hang részét) az IRQ15-re (második IDE csatoló). Ennek működnie kell.

Ha valamilyen okból nélkülözhetetlen az ún. ,,harmadik'' csatoló, vagy más problémák vannak, szerezz egy 1.3.x kernelt ( az 1.3.57-ben van, például) és olvasd el a drivers/block/README.ide-t. Ott sokkal több információ van.


next up previous index
Következő: 5.7.9.9 Furcsa üzenetek ``obsolete Fel: 5.7.9 Néhány kelepce Előző: 5.7.9.7 Mond valamit ``undefined   Index

1999-09-17