next up previous index
Következő: 5.7.11.2 Kernellel terjesztett modulok Fel: 5.7.11 Modulok Előző: 5.7.11 Modulok   Index

5.7.11.1 A segédprogramok telepítése

A modulok használatához szükséges segédprogramokat ugyanonnan lehet megszerezni, ahonnan a kernelforrást is, modules-x.y.z.tar.gz néven. Válaszd a legnagyobb x.y.z verziószámot, ami még kisebb-egyenlő a kerneled verziószámánál. Csomagold ki a tar zxvf modules-x.y.z.tar.gz paranccsal, menj be a könyvtárba, amit létrehoz (modules-x.y.z), nézd át a README fájlt és hajtsd végre az installálási utasításokat (ami általában elég egyszerű, például make install). Ezután kell hogy legyenek insmod, rmmod, ksyms, lsmod, genksyms, modprobe és depmod nevű programok az /sbin könyvtárban. Ha akarod, kipróbálhatod őket az insmod-ban található ,,hw'' példa-meghajtóval. Ebben az alkönyvtárban, az INSTALL fájlban olvashatóak a részletek.

Az insmod beilleszt egy modult a futó kernelbe. A modul neve például drv_hello.o, ezt az insmod drv_hello.o paranccsal lehet beilleszteni. Az lsmod kilistázza az éppen használt modulokat. Az output így néz ki:

blah# lsmod
Module: #pages: Used by:
drv_hello 1
`drv_hello' a modul neve, egy lap (``page'', 4k) memóriát használ és egyetlen másik kernel modul sem támaszkodik rá pillanatnyilag. Az rmmod drv_hello távolítja el a modult. Figyeljük meg, hogy az rmmod egy modulnevet vár, nem egy fájlnevet. Az előbbit az lsmod listájából lehet megtudni. A többi modul segédprogram is dokumentálva van a manual oldalakon.


next up previous index
Következő: 5.7.11.2 Kernellel terjesztett modulok Fel: 5.7.11 Modulok Előző: 5.7.11 Modulok   Index

1999-09-17