next up previous index
Következő: 5.8.2 A biztonsági mentést Fel: 5.8 Biztonsági másolatok készítése Előző: 5.8 Biztonsági másolatok készítése   Index

5.8.1 A biztonsági mentések adathordozójának megválasztása

[57]

A biztonsági mentésekkel kapcsolatos legfontosabb döntés a mentési adathordozó megválasztása. Figyelembe kell venni a költségeket, a megbízhatóságot, a sebességet, az elérhetőséget és a kezelhetőséget.

A költség fontos tényező, mivel célszerű, ha a mentendő adatmennyiség többszöröse áll rendelkezésre a mentések számára. Ezért általában az olcsóbb adathordozó a javasolt.

A megbízhatóság különlegesen fontos, mivel egy sérült mentés nagyon fájdalmas lehet. (Eredetiben: ...a broken backup can make a grown man cry.) A mentési adathordozónak évekig hiba nélkül kell tudnia tárolni az adatokat. Az adathordozó használata befolyásolja a megbízhatóságát. Pl. egy merevlemez nagyon megbízható, de nem jó a biztonsági mentések adathordozójának, ha azonos számítógépben van a mentendő lemezzel. A sebesség általában nem annyira fontos, ha a mentés emberi közreműködés nélkül is végrehajtható. Nem számít az sem, ha a mentés két óráig tart, ha mindez felügyelet nélkül történik. A sebesség csak akkor lehet fontos, ha a mentés nem oldható meg annyi idő alatt, amennyit a számítógép amúgy henyélne.

Az elérhetőség nyilván fontos, mert nem használhatod, ami nincs. Kevésbé magától értetődő, hogy a jövőben is elérhető lesz-e az adathordozó, illetve ahhoz való meghajtó. Ha nem, akkor nem lehet visszaállítani az adatokat egy későbbi baleset után.

A kezelhetőség fontossága attól függ, milyen gyakran kell a mentéseket végezni. Minél egyszerűbb a mentést elvégezni, annál jobb, mert annál kevesebb a hibalehetőség.

A tipikus alternatívák a floppylemezek illetve a szalagok. A floppy igen olcsó, eléggé megbízható, nem túl gyors, elérhető, de nehezen kezelhető nagy adatmennyiségeknél. A szalagok közt van olcsó és kissé költséges is, eléggé megbízható, elég gyors, viszonylag elérhető, és a szalagmérettől függően viszonylag kényelmes.

Vannak persze más alternatívák is. Ezek viszonylag nehezebben szerezhetők be, de ha az nem probléma, jobbak lehetnek az egyéb módoknál. Pl. a magneto-optikai lemezek bizonyos szempontból jobbak mind a floppy-knál (sok adatot képesek tárolni), mind a szalagoknál (a véletlen elérés miatt könnyebb egy-egy fájt visszaállítani róluk).


next up previous index
Következő: 5.8.2 A biztonsági mentést Fel: 5.8 Biztonsági másolatok készítése Előző: 5.8 Biztonsági másolatok készítése   Index

1999-09-17