next up previous index
Következő: 2.2.15 A Linux kernelek Fel: 2.2 A Linux története Előző: 2.2.13 Humor a Linuxban   Index

2.2.14 Összefoglalás

Egy olyan rendszer sikertörténetét követhettük itt nyomon, amely az átlagos számítógép-felhasználók számára (egyelőre?) ismeretlen. Egy hobbiprogramból 6 év alatt világméretű mozgalom vált, és ez talán egyedülálló a számítástechnika történetében. Mindez úgy történt, hogy a Linux rendszerhez lényegében ingyen juthat mindenki hozzá, így még hihetetlenebb a siker.

Megvizsgálva a szabad szoftverek és gyártóik történetét, ez az egész mégis érthetővé válik. Több évtizede csiszolódtak a megszállott programozók szoftverei, ötletei, amire a Linux elkezdődött. Ezekbe a programokba mindenki azt adta bele, amihez a legjobban értett, nem pedig valami kívülről ráerőltetett feladaton dolgozott. A programok tesztelése is igen széleskörű volt. Ezenkívül, a freeware-programok nem üzleti célból készültek, így alkotóik nem a maximális anyagi hasznot keresték, hanem maguk számára akartak használható rendszert összehozni, és villogni akartak a többiek előtt tudásukkal. Ez a légkör sokkal jobban kedvezett a hatékony, stabil programok kialakításának, mint a szoftverbirodalmak pénzorientált rendszere.

Természetesen a szabad szoftverek sok szempontból mindig is hátrányban lesznek a ,,gyári'' programokkal szemben. Ilyen szempontok pl. a dokumentáltság, piackutatási adatok felhasználása, reklám, stb.

Ezen jelenségek összességéből mégsem a szabad szoftverek kerülnek ki vesztesként, hanem bizonyos területeken (pl. a tudományos kutatásban) egyre nagyobb tért hódítanak.

A Linux esetében tehát egy jól eltalált rendszermag találkozott egy félig meglevő freeware-rendszerrel, és ebből született az, amiről dolgozatom szól.

Mindenképp érdemes volt tehát a számítástechnika történetének ezen fejezetét megvizsgálni, mert - bár a nagyközönség keveset tud róla - világméretekben sem elhanyagolható jelentőségű rendszerről és mozgalomról van szó.


next up previous index
Következő: 2.2.15 A Linux kernelek Fel: 2.2 A Linux története Előző: 2.2.13 Humor a Linuxban   Index

1999-09-17