next up previous index
Következő: 2.4 A GNU kiáltvány Fel: 2. Bevezetés Előző: 2.2.18 Kiegészítés   Index

2.3 Az ingyenesség magyarázata

Nagyon sokan úgy gondolkodnak, hogy ha valami ingyenes, akkor az nem is lehet jó. Ezt az érzést valahol meg is lehet érteni, ezért próbálom megmagyarázni azt, hogy hogyan is ingyenes a Linux.

Először is fontosnak tartom leszögezni, hogy a Linux ingyenes mindenkinek! Természetesen vannak olyan programok is, amelyek nem ingyenesek. A Debian disztribúcióban a main könyvtárban található programok teljesen ingyenesek akár magáncélra, akár üzleti felhasználók részére. A contrib könyvtárban találhatóak is ingyenesek, de szükségük lehet olyan programokra, amelyek nem teljesen ingyenesek. A ,,nem teljesen ingyenes'' kifejezés azt jelenti, hogy általában magáncélú felhasználásra ezek a programok is ingyenesek, az üzleti célú felhasználás esik valamilyen korlátozás alá. (Természetesen meg kell nézni az adott programhoz tartozó copyright részt, hogy teljesen tisztában legyünk a program felhasználhatóságával.)

Üzletekben is lehet vásárolni Linuxot. Sok cég van, aki a Linux forgalmazásával foglalkozik. De bármilyen cég csak úgy árulhatja a Linuxot, ha a programok forráskódját is adja a programok mellé. Ezért találunk a ,,gyári'' csomagokban több CD-t.

Most már látható, hogy Richard Stallman-nek igaza lett abban, hogy ,,Ha az emberek szívesebben fizetnének a GNU + szolgáltatásért, mint azért, hogy a GNU-t ingyen kapják szolgáltatás nélkül, akkor egy olyan cég, ami csak szolgáltatást nyújtana, az ingyen GNU mellé profitképes lenne.'' Ugyanis nemrégen több nagy cég is befektetett a Red Hat Linuxot árusító cégbe, például az Intel, a Netscape, az Oracle, az IBM, a Compaq és a Novell.

Érdekes lehet elolvasni a Linus Torvalds-szal készült cikkeket is, amelyek megtalálhatóak ebben a fejezetben. A következő fejezetekben (2.4. és 2.5.) olvasható a GNU létrehozójának, Richard Stallman-nek, a magyarázata a GNU-ról, és a GNU General Public License-ének a fordítása.


next up previous index
Következő: 2.4 A GNU kiáltvány Fel: 2. Bevezetés Előző: 2.2.18 Kiegészítés   Index

1999-09-17