next up previous index
Következő: 2.4.2 Ki vagyok én? Fel: 2.4 A GNU kiáltvány Előző: 2.4 A GNU kiáltvány   Index

2.4.1 Mi az a GNU? A GNU Nem Unix!

A GNU, ami azt jelenti, hogy a Gnu Nem Unix, egy olyan teljes szoftverrendszer neve, amit azért írok, hogy bárkinek, aki használni tudja, ingyen odaadhassam. Számos más önkéntes segít nekem. Időbeli, pénzbeli, program és felszerelésbeli hozzájárulásokra is nagy szükség lenne.

Eddig készítettünk egy Emacs szövegszerkesztőt, egy editor-parancsok készítésére alkalmas Lisp-pel, egy debugger-t, egy yacc kompatibilis értelmezőt, egy linkert, és még kb. 35 féle eszközt. Már egy shell is majdnem készen van.

Egy új, hordozható, optimalizálásokra képes C fordító már lefordította önmagát, és valószínűleg még az idén bemutatjuk. Egy kezdeti kernel is létezik már, de még sok részlet hiányzik egy Unix emulációhoz. Ha a kernel és fordító készen lesz, lehetővé válik a GNU, mint programfejlesztésre alkalmas rendszer terjesztése.

Szövegformázóként TEX-et fogunk használni, de már az nroff fejlesztése is folyik. Az ingyenes és hordozható X Window-t is használni fogjuk. Ezek után, készítünk majd egy hordozható Common Lisp-et, egy Empire game-t, egy táblázatkezelőt, és száz meg száz egyéb dolgot, illetve egy on-line dokumentációt. Reméljük, hogy minden hasznos dolgot, ami egy Unix rendszerrel jön, biztosítani tudunk, illetve talán annál többet is.

A GNU képes lesz Unix programok futtatására, de nem lesz a Unix-al azonos. Minden magától értetődő fejlesztést megteszünk majd, ami kényelmes, alapozva ezt más op. rendszerekkel való tapasztalatainkra. Főként azt tervezzük, hogy hosszabb fájlneveink, fájl verziószámaink, ,,megfektethetetlen'' fájlrendszerünk, esetleg fájlnév kiegészítésünk, terminálfüggetlen képernyő kezelésünk, és talán majd egy Lisp alapú window rendszerünk is lesz, aminek segítségével, sok Lisp és más hagyományos Unix program használhatja ugyanazt a képernyőt. Mind a C és a Lisp megfelel majd rendszerprogramozási nyelvként. Megpróbáljuk majd támogatni a UUCP-t, az MIT Chaosnet-et és az Internet protokollokat kommunikációra.

A GNU eredetileg a 68000/16000-es virtuális memóriával rendelkező géposztályt célozta meg, mert ezeken a gépeken a legkönnyebb futásra bírni. Az az extra erőfeszítés, hogy a GNU kisebb gépeken is fusson, arra marad, aki kisebb gépeken akarja használni.

Hogy a hatalmas zűrzavart elkerüljük, kérünk, hogy ejtsd ki a G-t a GNU szóban, ha erről a projectről beszélsz.


next up previous index
Következő: 2.4.2 Ki vagyok én? Fel: 2.4 A GNU kiáltvány Előző: 2.4 A GNU kiáltvány   Index

1999-09-17