next up previous index
Következő: 8.3.1.11 A fájlok behívásának Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.9 Navigáció   Index

8.3.1.10 A linkek számontartása (linkek kilistázása, történeti lap, könyvjelző)

Már eddig is láthattuk, hogy a Lynx sok módon igyekszik megkönnyíteni a linkek közötti mozgást, a HTML szövegben való navigálást. Ezután 3 parancsot is szemügyre veszünk, amelyek szintén a linkek közötti tájékozódást, azok számontartását és behívását könnyítik meg.

A l- (List) parancs számozva, sorokba rendezve összeszedi az aktuális dokumentum linkjeit, mintegy referenciát ad, ezzel áttekinthetőbbé és könnyen kiválaszhatókká válnak.

A backspace vagy a delete-gombbal behívhatjuk a ,,történeti lapot'' (history page). A történeti lap felmutat minden linket, amin keresztül haladtunk az éppen adott pontig. Ha a balranyíllal térünk vissza egy korábban behívott dokumentumhoz vagy linkhez, akkor az törlődik a történeti lapról. Az a link, amelyiket a történeti oldalról hívjuk meg, nem törlődik. Használjuk inkább a történeti lapot, ha újra akarunk megnézni egy már behívott dokumentumot, ezzel elkerüljük a behívással járó technikai és időbeli procedúrát. A történeti lapon tárolt linkek címei is számozottak és körbenjárható buffert alkotnak.

Az opciómenüben könyvjelző (bookmark) fájlt hozhatunk létre a könyvtárunkban, amit a Lynx vonatkozó parancsaival, de szövegszerkesztővel is szerkeszthetjük, módosítgathatjuk. A könyvjelző segít abban, hogy egy dokumentumhoz gyorsan visszatérjünk. Egy könyvjelzőt valamelyik dokumentumhoz vagy linkhez az a- (Add) paranccsal menthetünk a könyvjelzőfájlba. Miután megnyomjuk az a-betűt, megkérdezi, hogy:

Save D)ocument or L)ink to bookmark file or C)ancel? (d,l,c):


next up previous index
Következő: 8.3.1.11 A fájlok behívásának Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.9 Navigáció   Index

1999-09-17