next up previous index
Következő: 8.3.5 Az 'r' parancsok Fel: 8.3 Hálózati alkalmazások Előző: 8.3.3 mail   Index


8.3.4 Az Elm - egy jobb eszköz

Az elm egy postafiók-kezelô és egy levélíró rendszer kombinációja, ami menüket használ arra, hogy segítsen eligazodni a postádban. A legtöbb Unix-alapú szolgáltató gépen elérhetô már online. A használatához gépeld be, hogy:

elm
és nyomd le az Entert. Kapsz egy listát a várakozó levelekrôl és egy menüt a kiadható parancsokról. Az egész valahogy így néz ki:
---------------------------------------------------------------------------

   Mailbox is '/usr/spool/mail/adamg' with 38 messages [ELM 2.3 PL11]


   1 Sep 1 Christopher Davis (13) here's another message.
   2 Sep 1 Christopher Davis (91) This is a message from Eudora
   3 Aug 31 Rita Marie Rouvali (161) First Internet Hunt !!! (fwd)
   4 Aug 31 Peter Scott/Manage (69) New File UK077 University of
   5 Aug 30 Peter Scott/Manage (64) New File DIR020 X.500 service
   6 Aug 30 Peter Scott/Manage (39) New File NET016 DATAPAC Infor
   7 Aug 28 Peter Scott/Manage (67) Proposed Usenet group for HYTEL
   8 Aug 28 Peter Scott/Manage (56) New File DIR019 JANET Public
   9 Aug 26 Helen Trillian Ros (15) Tuesday
   10 Aug 26 Peter Scott/Manage (151) Update CWK004 Oxford Univers

 You can use any of the following commands by pressing the first character;
 d)elete or u)ndelete mail, m)ail a message, r)eply or f)orward mail, q)uit
 To read a message, press return. j = move down, k = move up, ? = help

---------------------------------------------------------------------------
Minden sor egy-egy levél beérkezésének dátumát, a küldôjének nevét, az üzenet sorainak számát és a levél témáját mutatja. Ha VT100-as emulációt használsz, akkor felfelé és lefelé tudsz mozogni ebben a listában a kurzormozgató gombokkal. Egyébként csak írd be annak a levélnek a számát, amit olvasni vagy törölni szeretnél és nyomd meg az Entert. Amikor elolvasol egy levelet, az megáll minden 24. sor után, ahelyett, hogy végigszaladna a képernyôn. Üsd le a szóköz billentyűt a következô oldal olvasásához. Beírhatsz egy kisbetűs ,,r'' parancsot, hogy válaszolj, ill. egy ,,q'' vagy ,,i'' betűt, hogy visszajuss a menühöz (az ,,i'' az ,,index'' rövidítése). A fômenünél egy kis ,,m'' beírásával lehet egy új levelet kezdeni. Egy üzenet törlése a kis ,,d'' betűvel történik. Ezt akkor is megteheted, amikor éppen olvasod azt. Ha pedig a menüben vagy, akkor vidd a kurzort az illetô sorra és utána üsd le a ,,d''-t. Ha készen vagy és ki akarsz lépni az elm-bôl, akkor írj egy ,,q'' betűt. A program megkérdezi, hogy tényleg törölni akarod-e az így megjelölt leveleket. Ezután rákérdez, hogy át akarod-e tenni egy ,,received'' file-ba azokat a leveleket, amiket elvolvastál, de nem jelöltél be törlésre. Egyelôre itt az ,,n'' gombot nyomd meg. Az elm-nek van egy jelentôs hátránya a kezdôk számára: az ,,r'' vagy az ,,m'' parancs kiadásakor alapértelmezésként rendszerint egy ,,emacs'' nevű programot hív elô. A unixosok esküsznek az emacs-ra, de mindenki más szinte lehetetlennek találja a kezelését. Sajnos, nem mindig tudod megúszni a használatát (vagy a ,,vi''-ét, a Unix rendszerekben található másik gyakori editorét), így a késôbbiekben majd ismertetünk néhányat az alapvetô parancsai közül, s ez talán elég lesz arra, hogy megvédjen a teljes megbolondulástól. Ha szerencséd van, a rendszergazdád már kicserélte az emacs-t a Pico-ra, ami egy sokkal könnyebben használható szerkesztôprogram [...]

Ha el akarsz menteni egy levelet a saját gépedre, akkor elôször üsd le az ,,s'' gombot, akár a levél olvasása közben, akár pedig úgy, hogy ráviszed a kurzort az illetô üzenetre az elm menüjének listájában. Egy file-név fog megjelenni. Ha ez nem tetszik, akkor írj be egy új nevet (nem kell visszatörölnöd). Üsd le az Entert és a levél elmentésre kerül a megadott néven a saját (,,home'') alkönyvtáradban a szolgáltató gépen. Miután kiléptél az elm-bôl, már le is töltheted azt (kérdezd meg részleteket a rendszered üzemeltetôjétôl, hogy hogyan kell letölteni - és feltölteni - ilyen állományokat).


next up previous index
Következő: 8.3.5 Az 'r' parancsok Fel: 8.3 Hálózati alkalmazások Előző: 8.3.3 mail   Index

1999-09-17