next up previous index
Következő: 8.8 Játékok Fel: 8. Alkalmazások Előző: 8.6.8 xman   Index

8.7 Tudományos alkalmazások

[6]

Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül mutat be néhány érdekes és hasznos programot, melyek komoly érdeklődésre tarthatnak számot a fizika, a matematika és a kvantumkémia területén dolgozók részérôl. A kivilágított (kiválasztható) hivatkozásokon keresztül további információhoz juthatunk, illetve az illető programot tároló FTP szerverre léphetünk.

Yorick interpreter
Tudományos alkalmazásokhoz készült programnyelv. Szintaktikája a C nyelvre emlékeztet, de annál jóval egyszerűbb (pl. elmaradhat a deklarációs rész). Fő erőssége a vektorokkal való műveletvégzés. Más felépítésű gépek bináris adatformátumának kezelésére is képes. Elsősorban nagyobb programcsomagok (pl. szimuláció) mellé, adat elő- és utófeldolgozására javasolják. Az adatsorok egyszerű parancsokkal megjeleníthetők. Forrásnyelven áll rendelkezésre, GNU gcc-vel fordítható. X11 grafikus környezetet igényel.
SCILAB
Mátrixműveletekre kihegyezett programcsomag, amely numerikus és szimbolikus számolások elvégzésére alkalmas. X11 környezetben az eredmények grafikusan is megjeleníthetők. Megjegyzés: nem azonos a Windows alatt működő MatLab programmal!!!
MuPAD symbolic algebra package
Szimbolikus algebrai csomag. Az egyszerűbb változat szöveges terminálról is futtatható, X11 környezetben pedig kiváló ábrázolási lehetőséghez is jutunk, s a több mint 1000 oldalnyi on-line dokumentációt is elérhetjük. Az ATOMKI FTP szerverén ftp://esca.atomki.hu egy régebbi verzió található (4 db. 1.44 floppyra való anyag), ennél fejlettebb változat is létezik már. A program ingyenes, viszont a teljesértékű (korlátozásmentes) használathoz regisztráltatni kell, és a válaszképpen kapott egyedi kulcsszóval lehet a beépített korlátozásokat feloldani. A wester.dvi dokumentum számos példán keresztül mutatja be a program használhatóságát.
Maple V
A program szöveges üzemmódban a maple parancssal futtatható míg X11 környezetben az xmaple paranccsal célszerű indítani. Ez utóbbi esetben az ábrázolási lehetőségek is rendelkezésre állnak. A Maplesoft nevű cég terméke, pénzért megvásárolható termék.
MOPAC 7
Szemiempirikus molekula modellező program. A lefordított változat közepes méretű (max 30 db. H és további 30 db. ,,nehéz'' atom) molekula vagy klaszter modellezésére, geometriai optimalizalására alkalmas. Public Domain változata a FORTRAN forráskódot is tartalmazza. A mellékelt patch-ek alkalmazása után Linux alatt f2c + gcc-vel lefordítható. Az időmérés és a dátum kikérdezéséhez szükséges etime és fdate FORTRAN-ból hívható eljárások más program adaptáláshoz jól használhatók.
GAMESS
Ab initio molekula modellezô programcsomag. Gauss típusú hullámfüggvényekkel dolgozik, a bemenő paraméterektôl függően összelektron vagy vegyértékelektron módszerrel. A program ingyenes, de nyilvános FTP szerverre nincs kirakva, E-mail-ben rendelhető meg a szerzőktől (http://www.msg.ameslab.gov/GAMESS/GAMESS.html)
RASMOL
A RASMOL program (melynek Windowsos változata is létezik) elsősorban molekula modellek nézegetésére, forgatására szolgál. A képernyőn látható színes-szagos képet azután PostScript fájlba vihetjük, nyomtathatjuk. Többféle adatformátumot ismer (XYZ, PDB) ezek közötti konverzióra is alkalmas. X11 grafikus környezetet igényel.
PLATON
A krisztallográfiai célokra kifejlesztett program fő erőssége a szimmetriaműveletek automatikus elvégzése, s az egymással kapcsolatban (kötésben) álló atomcsoportok felismerése, elkülönítése. X11 grafikus környezetben a klaszter megjeleníthető, forgatható, az eredmény rajzgépre (fájlba) vihető. Részletes lista készíthető az atomok koordinációja, atomi távolságok és kötésszögek és a hőmozgás okozta pozícióbizonytalanságok meghatározásával.

A föntinél teljesebb, angol nyelvű összeállítások:

Scientific Applications for Linux
(http://lusk1.mines.edu/hjjou/linux_prg.html) Herng-Jeng Jou összeállítása, melyben kereskedelmi szoftverek demo változatainak és ingyenes programok beszerzési lehetőségeit ismerteti. A programokat témakörök szerint csoportositva mutatja be.
Linux Software for Scientists
(http://hydra.tamu.edu/~baum/linuxlist.html) S. Baum összeállítása, melyben a tudományos célokra (is) használható szoftvereket betűrendes sorrendben mutatja be.

next up previous index
Következő: 8.8 Játékok Fel: 8. Alkalmazások Előző: 8.6.8 xman   Index

1999-09-17