next up previous index
Következő: 3. Alapfogalmak Fel: 2.6 A másolásra, terjesztésre Előző: 2.6 A másolásra, terjesztésre   Index

2.6.1 Függelék: Hogyan alkalmazhatóak ezek a szabályok egy új programra

Ha valaki egy új programot készít és szeretné hogy az a többi ember számára a lehető leginkább hasznos legyen, annak az a legjobb módja, hogy szabad szoftverré teszi azt, megengedve bárki számára a szabad másolást és módosítást ezen szabályok alapján.

Ehhez a következő megjegyzést kell csatolni a programhoz. A legbiztosabb ezt minden egyes forrásfájl elejére beírni, így közölve leghatásosabban a garancia visszautasítását. Minden fájl ezen kívül kell, hogy tartalmazzon egy ``copyright'' sort és egy utalást arra helyre, ahol a teljes szöveg található.

Egy sor mely megadja a program nevét, és leírja, hogy mit csinál. Copyright 19yy a szerző neve Ez egy szabad szoftver; terjeszthető illetve módosítható a GNU Általános Közreadási Feltételek dokumentumában leírtak szerint -- 2. vagy későbbi verzió --, melyet a Szabad Szoftver Alapítvány ad ki.

Ez a program abban a reményben kerül közreadásra, hogy hasznos lesz, de minden egyéb GARANCIA NÉLKÜL, az eladhatóságra vagy valamely célra való alkalmazhatóságra való származtatott garanciát is beleértve. További részletekért lásd a GNU Általános Közreadási Feltételek dokumentumát.

A programmal együtt kellett, hogy érkezzen egy példány a GNU Általános Közreadási Feltételek dokumentumából is. Ha mégsem akkor ezt a Szabad Szoftver Alapítványnak küldött levélben jelezni kell. A szabad szoftver alapítvány címe: Free Software Foundation, Inc., 675 Mass Ave, Cambridge, MA 02139, USA.

A programhoz csatolni kell azt is, hogy miként lehet kapcsolatba lépni a szerzővel, elektronikus vagy hagyományos levél küldésével.

Ha a program interaktív, a következőhöz hasonló üzenettel lehet ezt megtenni a program indulásakor:

Gnomovision version 69, Copyright (C) 19yy a szerző neve A Gnomovision programhoz SEMMIFÉLE GARANCIA NEM JÁR; A részletes tájékoztatáshoz ezt kell begépelni: ,,show w''. Ez egy szabad szoftver; bizonyos feltételek mellett terjeszthető illetve módosítható. A részletes tájékoztatáshoz ezt kell begépelni: `show c'.

A ,,show w'' és ,,show c'' képzeletbeli parancsok, és a GNU Általános Közreadási Feltételek megfelelő szakaszát kell megjeleníteniük. Természetesen a valódi paracsok lehetnek a ,,show w'' és a ,,show c''-től különbözőek is, lehetnek akár egérkattintások vagy menüpontok is a programnak megfelelően.

Ha szükséges, meg kell szerezni a munkáltatótól (programózó esetében) vagy iskolától a program szerzői jogairól való lemondás igazolását. Erre itt egy példa:

Az Adócsaló BT ezennel lemond minden szerzői jogi érdekeltségéről a ,,Gnomovision'' programmal kapcsolatban, melyet Hekker Jani írt.

Aláírás: Maffy Jocó, 1987. április 1.
Maffy Jocó, alelnök

A GPL általános közreadási feltételek dokumentuma nem engedi meg, hogy szabad szoftver része legyen szabadalommal védett programnak. Ha a program egy eljáráskönyvtár akkor inkább a más programokkal való összefűzését célszerű megengedni. Ha ez a cél akkor a GNU LGPL dokumentumot lehet alkalmazni, mely ilyen eljáráskönyvtárak közreadását szabályozza.

363


next up previous index
Következő: 3. Alapfogalmak Fel: 2.6 A másolásra, terjesztésre Előző: 2.6 A másolásra, terjesztésre   Index

1999-09-17