next up previous index
Következő: 9.2 A programozás eszközei Fel: 9.1 Elérhető programozási nyelvek Előző: 9.1.2.2 Adatkonverzió   Index


9.1.3 tcl/tk

,,A Tcl és a Tk (ejtsd: ,,tikl'' és ,,tikéj'') két programcsomag, melyek segítségével UNIX környezetben X-Windows alapú grafikus felhasználói felületek fejleszthetők és futtathatók.

A Tcl (Tool Command Language) egy egyszerű interpreter alapú magasszintű ,,script'' nyelv, amely leginkább a perl nyelvhez, vagy a UNIX C-Shell scripthez hasonít. Változók, tömbök, vezérlési szerkezetek, eljárások használhatók benne. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a C függvényekként megírt Tcl interpreter bármilyen C vagy C++ felhasználói programba beépíthető, és így a Tcl alapfunkciói kibővíthetők.

A Tk (ToolKit) egy ilyen bővítés, amellyel Motif felhasználói felületet készíthetünk a beépített parancsok segítségével. Szinte minden feladat megoldható vele nagyságrendekkel rövidebb idő alatt, mint tisztán C-ben programozva. Ezen felül sokkal áttekinthetőbb és rugalmasabban módosítható a Tk program.

A Tcl-DP (Distributed Programming) egy a Tcl-hez és a Tk-hez adható bővítés, amely elosztott objektumorientált programozást, távoli eljáráshívást és TCP/IP socket kommunikációt támogat.

A Tcl/Tk-nek négy fő előnye van:


next up previous index
Következő: 9.2 A programozás eszközei Fel: 9.1 Elérhető programozási nyelvek Előző: 9.1.2.2 Adatkonverzió   Index

1999-09-17