next up previous index
Következő: 10.5 Ablakkezelők Fel: 10.4 Konfigurálás Előző: 10.4.1.0.4 Fontokhoz történő hozzáférés   Index

10.4.2 Konfigurációs állományok

A /etc/X11/Xresources könyvtárban sima szöveges fájlokban találhatóak a rendszer alapbeállításai, amik a grafikus felület elindulásakor az xrdb -merge parancs kiadásával állítódnak be.

A /etc/X11/Xsession egy shell script, amely a grafikus felület elindulásakor lefut. Ez egy (a root számára) szabadon szerkeszthető fájl, amely könnyen konfigurálható a /etc/X11/Xsession.options fájl segítségével.

A /etc/X11/Xsession.options fájlban engedélyezhetünk vagy tilthatunk bizonyos dolgokat a felhasználók számára. A használható lehetőségek:

allow-failsafe
Ha ez az opció engedélyezve van a /etc/X11/Xsession scriptben startx-es vagy xdm-es indításkor, akkor egy ,,vész X menet'' indul el, amelyben egy xterm-et indít el csak, a képernyő bal felső sarkába. Ablakkezelő nem indul el. Ha az xterm nem végrehajtható, akkor a ,,menet'' azonnal befejeződik.
allow-user-resources
Ha a felhasználónak van a home könyvtárában egy .Xresources nevű fájl, akkor az abban definiált erőforrások felülbírálják az alapbeállításokat, amikor a felhasználó bejelentkezik.
allow-user-modmap
Ha a felhasználónak van a home könyvtárában egy .Xmodmap nevű fájl, akkor az abban definiált billentyűzet-beállítások felülbírálják az alapbeállításokat, amikor a felhasználó bejelentkezik.
allow-user-xsession
Ha a felhasználónak van a home könyvtárában egy .xsession nevű fájl, akkor az végre fog hajtódni a /etc/X11/Xsession fájl végrehajtása után.

A /etc/X11/window-managers fájl egy sima szöveges fájl, amiben a rendszeren lévő ablakkezelők vannak felsorolva. Ezek közül az első fog elindulni a felhasználónak, ha nincs saját .xsession fájlja. Ebbe a fájlba a root a register-window-manager nevű perl scripttel tud felvenni ablakkezelőket, vagy eltávolítani azokat (emellett természetesen kézzel is szerkeszthető).

A /etx/X11/Xsession fájl egy shell-script, amely az X ,,menet'' elindulásakor mindig lefut, akár a startx, akár az xdm paranccsal indítjuk is. Ennek a scriptnek a konfigurálására szolgál a /etx/X11/Xsession.options fájl.

Ha engedélyezni szeretnéd a felhasználóknak a ~/.xsession fájl használatát, akkor a /etx/X11/Xsession.options fájlban szerepelnie kell a következő opciónak:

allow-user-xsession
Ennek a fájlnak a segítségével tudják a felhasználók egyedivé tenni az X ,,menetüket''.

Kapcsolódó témakörök:


next up previous index
Következő: 10.5 Ablakkezelők Fel: 10.4 Konfigurálás Előző: 10.4.1.0.4 Fontokhoz történő hozzáférés   Index

1999-09-17