next up previous index
Következő: 12.2 Intraneten használható szerverek Fel: 12.1 Interneten használható szerverek Előző: 12.1.3 Telnet   Index

12.1.4 Levelezés

Linux alatt levéltovábbító program is több közül választhatsz (ezek csak a legismertebbek): Talán a legelterjedtebb (és legbonyolultabb) levéltovábbító program a sendmail. A Debian Hamm változatában még az smail volt a preferált program, az Slink-ben már az exim nevű program az elsődleges levéltovábbító.

Minden gépen - még a hálózatba nem kötötteken is - szükség van valamilyen levelezési szolgáltatást biztosító programra, mert a rendszer is küldhet üzeneteket az elvégzett feladatokról a felhasználóknak, vagy a rendszer gazdájának.

Azonban el kell választanunk egymástól a levélírást lehetővé tevő és a levél továbbításával foglalkozó programokat. Az előbbieket angol rövidítéssel MUA-nak (mail user agent), az utóbbiakat MTA-nak (mail transfer agent) hívjuk.

Mivel egy levéltovábbító program telepítésének és beállításának leírása alapja lehetne egy külön dolgozatnak, ezért csak egy pár - mindegyikre jellemző - lehetőséget szeretnék megemlíteni:

UUCP
Képesek UUCP-n keresztül is leveleket küldeni és fogadni.
SMTP
Képesek SMTP-n keresztül is leveleket küldeni és fogadni.
virtuális domain
Lehetőségünk van virtuális domain-ek létrehozására.
relay
Megadhatjuk, hogy kik használhatják a gépet levelező-átjáróként.
1999-09-17