next up previous index
Következő: 12.2.1.5 Egy példa konfiguráció Fel: 12.2.1 SaMBa - kapocs Előző: 12.2.1.3 A SaMBa fő   Index

12.2.1.4 Elterjedtebb kliensek

LAN manager client for DOS
Ez egy szabadon letölthető Microsoft kliens.
Windows for Workgroups 3.11
Nem ingyenes, de a TCP/IP stack szabadon letölthető hozzá. A trumpet winsock nem elég, mert nem csak az alkalmazásoknak, de a rendszernek is kell a TCP/IP. Nem csak kliens, de szerver is lehet. Angol verzió 8. lemezén található az admincfg.exe, Ezzel le lehet tiltani a password cache-t, ami elég nagy biztonsági rést üthet az egyébként jól védett UNIX-os rendszerünkön is. (A password cache fájlok felhasználónév.pwl nevűek, és többek között tartalmazzák azt, hogy az adott felhasználó melyik share-re, milyen jelszóval csatlakozott. Elvileg biztonságos a kódolása, de tudott, hogy melyik pozíción tartalmazza a felhasználói nevet (ami a fájl neve is!), ezt kihasználva egy jó gépen néhány óra alatt feltörhető). A Microsoft TCP/IP stack nehezen él együtt az IPX/SPX-el, ha ilyenre van szükség, akkor inkább használjunk Win95-öt.
Windows 95
Egyes verzióknál, ha megosztott nyomtató van, akkor a \windows\system\ könyvtár mindenki által olvasható. A rendszer itt tárolja a usernev.pwl fájlokat. Lehetséges következményei már ismertek fentebbről.
Windows NT 3.x WorkStation
Megbízható kliens, de sajnos a SaMBa még nem tud domain controller12.1 lenni NT-knek. Bővebb információt erről a /usr/doc/samba/DOMAIN_CONTROL.txt fájlban olvashatunk.
Windows NT 4.x WorkStation
Kedveli a titkosított jelszavakat. Ha egyszer egy gépről megjegyzi, hogy tudja kezelni a titkosított jelszavakat, akkor később már szóba sem áll vele, ha az a gép nem így kéri. Ha ilyen kliensünk vagy szerverünk van, akkor jobb a legutolsó SaMBa verziót használni. Ez most a samba 1.9.16p11, de párhuzamosan dolgoznak a jelentősen áttdolgozott 2.0 verzión is.

Néhány kliens nem rendelkezik olyan lehetőséggel, hogy más felhasználóként kapcsolódjunk egy share-hez, mint ahogy bejelentkeztünk. Ez a "Kapcsolódás másként" (Connect As). Ekkor használhatjuk a \\server\share%username formát. Ez akkor is használható, ha azt tapasztaljuk, hogy a kliens figyelmen kívül hagyja azt, amit megadunk neki a fenti dialógus ablakban.


next up previous index
Következő: 12.2.1.5 Egy példa konfiguráció Fel: 12.2.1 SaMBa - kapocs Előző: 12.2.1.3 A SaMBa fő   Index

1999-09-17