next up previous index
Következő: 12.2.4.5 named.rev Fel: 12.2.4 Linux DNS konfigurálás Előző: 12.2.4.3 named.cache   Index

12.2.4.4 named.hosts

Ebben a fájlban írjuk le azokat a hostokat, amik a bigyo.hu alá tartoznak, valamint megmondjuk a named-nek, hogy ki a secondary, stb....

$ORIGIN hu.
bigyo IN SOA hostnév.bigyo.hu. usernév.hostnév.bigyo.hu. (

        1998032301 ; széria szám 			
        10800   ; frissítés 			
        3600    ; újraprólkozás 			
        3600000  ; lejárat 				
        86400 )  ; minimum ttl 			
			         			
        IN   NS   hostnév.bigyo.hu. 		
        IN   NS   secondary.secondary.hu. 	
        IN   MX   10   hostnév.bigyo.hu.

$ORIGIN hcbyte.hu.
hostnév     IN   A    IP.Cím
www       IN   CNAME  hostnév
ftp       IN   CNAME  hostnév

Most magyarázom a bizonyítványomat :) A $origin után meghatározod, hogy mi alá regisztráltattad a domain nevedet. Az egy SOA típus, ami a hostnáv.bigyo.hu nevű szerveren van deklarálva, ez vagy Te. Ezután jön a hostmaster levelezési címe, jól látod, ponttal elválasztva. Még mielőtt elfelejtem megemlíteni, ékezeteket NE használj! Az a sok szám a zárójelek között, az bizony fontos. Az első a széria szám, ami alapján a secondary, és egyéb szerverek megtudják, hogy Te most módosítottad, vagy még mindig a régi. Gyk.: Ha nagyobb, akkor újabb :) Javaslom, hogy mindíg az aktuális dátumot, valamint az aznapi verziót használd. A retry, és egyéb számok között vannak öszefüggések, de azokat majd kiszeded a kimenetekből :) A többi is egyszerű, mivel jön az IN NS után meghatározva a két nameserver, (NS=Name Server), megint egy $origin, amiben meghatározzuk, hogy most a bigyo.hu alatti hostokat soroljuk fel.

Ezután jönnek a bigyo.hu alá történő bejegyzések. Megjegyzem, hogy neked csak a domain nevet, ami jelen esetben a bigyo.hu, kell regisztráltatnod, nem ftp.bigyo.hu-t.

Szóval az első bejegyzés a server neve legyen, amint látod, ,,A'' típusként, akár a többinek, ami nem becenév. A becenév típusa ,,CNAME''. Ilyenek a példában a www, meg a ftp. Most visszatérek az MX rekordra egy picit. Itt meghatározod, hogy a $origin-ben lévő név jövő leveleket (itt bigyo.hu volt ott) mely szerver kezelje le. Tehát, hogy a példánál maradjunk, a bigyo.hu domainre jövő leveleket 10-es prioritással a hosztnév.bigyo.hu szerver kezeli. Itt megadhatsz több szervert, más prioritással, a lényeg az, hogy előbb a kisebb számmal megáldott szerveren nézi meg, hogy kézbesíthető-e.

Itt van egy kis buktató, ami úgy nyilvánul meg, hogy a lokális levelek sorban visszajönnek címzett ismeretlennel. A megoldás az, hogy editáld meg a /etc/sendmail.cf-et, amiben keress rá a ,,Cwlocalhost'' sorra. Ez után írd be, hogy ,,.bigyo.hu''.(Hogy a példánál maradjunk...:)


next up previous index
Következő: 12.2.4.5 named.rev Fel: 12.2.4 Linux DNS konfigurálás Előző: 12.2.4.3 named.cache   Index

1999-09-17