next up previous index
Következő: 13.5.2 Mi az a Fel: 13.5 Segítségkérés az Interneten Előző: 13.5 Segítségkérés az Interneten   Index


13.5.1 Mit illik és mit nem a linux és más levelező listákon

Az alábbi kis illemtant a linux listákon való könnyebb és hatékonyabb eligazodás céljából állítottam össze. Az illemtant a lista tagjai megvitatták, minden módosító indítványukat elfogadtam. Ennek alapján mondhatjuk, hogy az illemtan közös véleményen alapszik, ezért annak megtartására mindenkit megkérünk. Az illemtan megsértéséért eltiltás jár a listákra való postázástól. Mi az a spamdb? (13.5.2. fejezet)

1.
Általában a linux listákon nem illik:
2.
Ez alól a linux flame kivétel, ott erősebb szavak is elfogadhatóak...
3.
A linux listákon folyó támogató/support tevékenység ingyenes. Tehát te kérdezel, valaki jó szándékú megpróbál segíteni, ingyen, bérmentve, szabadideje függvényében. Előfordulhat az is, hogy a kérdésed olyan területre vonatkozik, amit mások nem próbáltak még. E két indok miatt nagyon helytelen, ha a lista szemére veted, hogy miért nem foglalkoztak veled és a problémáddal. Ugyanezen okok miatt kérdést megismételni sem helyes. Nem illik viszont firtatni, hogy ki milyen célból teszi fel a kérdést, neki milyen formában hasznos a válasz.
4.
A sávszélessége mindenkinek kevés. Ezért helytelen:
5.
A lista hivatalos nyelve a magyar, emellett elfogadható, ha más listákról angol nyelvű hírt másolsz be. A hivatalos magyar nyelv azt is jelenti, hogy a listára írhatsz: Mivel a magyar ékezetek az ISO-8859-2-es szabványos kódtáblában vannak benne, ezért elsősorban ezt támogatjuk. A listákon hosszú vita és programjavítgatás után alakult ki az a helyzet, hogy tudunk terjeszteni szabványos karakterkódú, szabványosan csomagolt leveleket. Ettől eltérő kódolású/csomagolású leveleket ne küldj a listára (pl. HIX féle 123 kódolás, repülő ékezetek, egyéb kacifánt).
6.
A leveled formátuma nem szabadon választható, hanem minden esetben plain ASCII vagy 8 bites ASCII, egyszerű szövegszerkesztővel (pl. unix more parancs, vagy vi/joe) elolvasható állomány. A sorok hossza optimális esetben 65, 70 körüli hosszat elfogadunk, de a 75-nél hosszabb sorokat légy szíves tördelni.
7.
A leveled tartalmáról:
8.
A listán folyó támogató tevékenység publikus. Ezért nem helyes a lista tárgyához tartozó kérdésben magán e-mailben kérni a választ, mivel előfordulhat, hogy más is éppen kíváncsi rá.
9.
A listán folyó minden tevékenység publikus, a világ számos szerverén archiválják a hozzászólásokat. A levelek alapján az egész lista megítélése változhat. Ezért igyekezz megfelelő kifejezéseket használni. A téma legyen elfogadható. Különös tekintettel a szerzői jogokra, Lake Success-i megállapodásra, VÁM és ÁFA törvényre, törvénytelen tartalmú cikket ne küldj a listákra.
10.
A listák non-profit jellegűek, ezért gazdasági haszonszerzés céljából tilos igénybe venni őket. Ezt szigorúan kezeljük, figyelmeztetés nélküli három hónapos eltiltás jár a meg nem tartásért. Ezzel párhuzamosan linux-business lista nyílt ezen kérdések tárgyalására, ahol viszont nem szerepelnek szakmai kérdések és flame.
11.
Légy szíves létező, jól működő e-mail címről feliratkozni. Amennyiben a lemezkapacitásod szűkös, úgy gondoskodj leveleid rendszeres letöltéséről/letörléséről. Ha szabadságra távozol, akkor inkább iratkozz le a listákról. Ennek az az oka, hogy ha betelik a lemezed vagy a géped nem tudja fogadni a leveleket, akkor egyrészt a listaszerveren foglalod a helyet, lassítod a lista működését, másrészt a hibaüzeneteket az egész lista megkaphatja.
12.
Sajnos alapfokú angol nyelvtudás sokat segíthet egyelőre.
13.
A listák forgalmának csökkentése érdekében a következőkre kérünk:
Buci & a linux listák, Licensz: GPL


next up previous index
Következő: 13.5.2 Mi az a Fel: 13.5 Segítségkérés az Interneten Előző: 13.5 Segítségkérés az Interneten   Index

1999-09-17