next up previous contents
Next: /var/spool/mail és a ~/Mailbox Up: Telepítés Previous: Források, rpm csomagok   Contents

Telepítés forrásból

Ha mi magunk szeretnénk lefordítani a qmail-t, akkor a forrást kell letöltenünk. A Debian alatt történő telepítést nézzük.

Kicsomagolás után el kell döntenünk, hogy hová szeretnénk telepíteni a qmail-t. A default telepítési könyvtár a /var. Ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk máhová telepíteni mondjuk azért, mert a partíciónk, ahol a /var könyvtár található, kicsi, akkor a conf-qmail file-t kell editálnunk hozzá. Ezután létre kell hozzuk az adott könyvtárat. További változtatási lehetőségeink is vannak a fordítás előtt:

A qmail támogatja a VERP-et (Variable Envelope Return Path). A VERP használatakor szokásos elválasztót (delimiter) is magunk választhatjuk ki, ha editáljuk a conf-break nevű állományt.

Debian alatt ezek után nem sok dolgunk van, mert a /etc/passwd file-ban már létre vannak hozva azok a userek, amelyekkel a qmail-ünk futni fog. HA ezek nem felelnek meg, akkor megváltoztathatjuk ezeket a conf-users file-ban. Viszont két group-ot is használ a qmail, ez pedig default esetben a nofiles és a qmail. A nofiles group nem létezik a Debian alapbeállításoknál, tehát vagy létrehozzuk, vagy pedig a conf-groups file-ban megadjuk a nofiles helyett a nogroup-ot.

A következőkben az INSTALL utasításait követve lefordítjuk, és installáljuk a programokat.

Az INSTALL.ctl elolvasása után figyeljünk arra, hogy ha szerverünknek különböző nevei is vannak, akkor azok feltétlenül kerüljenek bele a $PREFIX/control/locals (default esetben: /var/qmail/control/locals) file-ba, mert ellenkező esetben a különböző host aliasokra érkező leveleket a qmail-smtpd visszadobaj azzal a hibaüzenettel, hogy azon a címen nem fogadhat levelet. Amennyiben az SMTP relay-ezést tcpserver-rel szeretnénk majd authentikálni, akkor a control file-ok közül az rctphosts-nak nem lesz jelentősége, mert a RELAYCLIENT változó felülbírálja majd azt. A tcpserver-rel később részletesebben foglalkozunk majd.

Az qmail-alias-oknál létre kell hoznunk mind a .qmail-postmaster-t (RFC822 írja elő), mind pedig a .qmail-root és .qmail-mailer-daemon file-okat, hiszen a qmail biztonsági okokból nem továbbít közvetlenül leveleket a root-nak.

Ha lefordítottuk a programokat, és a qmail-aliasokat is létrehoztuk, akkor el kell döntenünk, hogy Maildir-be, vagy Mailbox-ba (mbox formátumba) szeretnénk a leveleket továbbítani. Ennek alapján olvassuk el az INSTALL.maildir vagy INSTALL.mbox file-okat. A Maildir előnyeiről és az mbox hátrányairól később lesz még szó.

Ezután válasszuk ki a megfelelő a boot scriptet, teszteljük le, hogy qmail-ünk képes-e továbbítani leveleket. Amennyiben más levelezőrendszer már van telepítve, és működik, akkor sem kell azt leállítani, mert a qmail nem fog konfliktust okozni a másik MTA-val, amíg továbbít.

Ha más MTA-ról térünk át qmail-re, akkor olvassuk el a REMOVE.sendmail és a REMOVE.binmail file-okat.

Ha készen állunk arra, hogy a qmail a régi MTA helyébe lépjen, akkor a /etc/inetd.conf-ban állítsuk be az smtp port-ra a qmail-smtpd-t. (tcpserver-nél erre sincs szükség. Ld.: később)

Ne felejtsük el a szimbólikus linkeket a sendmail binárisra létrehozni!

Ha a qmail-t lefordítottuk, és elindítottuk, akkor rövid tesztelés után megbizonyosodhatunk arról, hogy hibátlanul működik-e. Ezek után már csak a /etc/init.d-ben kell létrehoznunk a bootscript-et, amit aztán Debian alatt az update-rc.d paranccsal a megfelelő helyekre linkelhetünk.


next up previous contents
Next: /var/spool/mail és a ~/Mailbox Up: Telepítés Previous: Források, rpm csomagok   Contents
Czeh Istvan
1999-10-21