Következő Előző Tartalom

1. Bevezetés

1.1 Amit a glibc 2-ről tudni kell

A Glibc 2 a GNU C programkönyvtár legújabb változata. Jelenleg módosítás nélkül fut GNU Hurd rendszereken és a Linux i386, mk68k és alpha rendszereken. A 2.1-es verzió támogatni fogja a Linux PowerPc-t valamint a MIPS, Sparc, Sparc-64 és Arm platformokat. A könyvtár a jövőben más architektúrákat és operációs rendszereket is támogatni fog.

A Linux rendszereken a glibc 2, a 6-os verziószámú libc-vel egyezik meg, amely a libc 5 utódja. A Linux fejlesztők a libc 6-al fel akarjak váltani a libc 5-öt. A 2.0.6-os verziótól kezdve, a libc megbízhatónak tekinthető. A 2.1-es vátozat, amely hamarosan napvilágot lát, készen áll majd a széleskörű felhasználásra, és további platformokat is fog támogatni.

Három opcionális kiegészítő létezik a glibc 2-höz:

Crypt

Az UFC-crypt csomag. Ezt a csomagot nem integrálták a glibc-be, az exporttilalmak miatt.

LinuxThreads

A Posix 1003.1c "pthread" interfész egy implemetációja.

Locale data

Ez tartalmazza a locale adatfájlok előállításához szükséges adatokat, ezekre akkor van szükség, ha használni akarod a glibc nemzetközi lehetőségeit.

A crypt és LinuxThreads kiegészítő csomagok erősen ajánlottak... Ha nem használod őket, inkompatibilitási problémák léphetnek fel a különböző könyvtárak között. (Ha ezek után mégsem akarod használni őket, meg kell adjad a --disable-sanity-checks opciót a configure szkript futtatásánál.)

1.2 Erről a dokumentumról

Ez a HOGYAN arról szól, hogy hogyan telepítsd a glibc 2 könyvtárat egy meglévő Linux rendszerre. A leírás abból indul ki, hogy libc 5-ot használsz i386-os architektúrán, de más rendszerek és könyvtárak (pl. glibc1) felhasználói is hasznát vehetik, csak le kell cseréljék a megfelelő fájl- és architektúra-neveket a szituációnak megfelelően.

Ennek a HOGYAN-nak a legfrissebb változatát megtalálod a Linux Documentation Project részeként vagy a következő kiszolgálón: http://www.imaxx.net/~thrytis/glibc/Glibc2-HOWTO.html.

1.3 Mi változott a közelmúltban?

Különbségek a dokumentum 1.6-os és 1.5-os változatai között:

Különbségek a dokumentum 1.5-os és 1.4-es változatai között:


Következő Előző Tartalom