Következő Előző Tartalom

2. Telepítési módszer kiválasztása

A glibc-t többféleképpen telepítheted fel. Feltelepítheted tesztelés céljára, ebben az esetben a régi könyvtárakat használod továbbra is alapértelmezésben, de ha fordítasz egy programot, megadhatod, hogy az használja a teszt könyvtárat. Ha ezt a telepítési módszert választod, később könnyen eltávolíthatod a glibc-t a gépedről (persze a hozzá kapcsolódó programok nem fognak működni). Ha így tesztelni akarod, a glibc-t forrásból kell fordítsad, mert nincs ehhez a konfigurációhoz bináris csomag (pl. rpm). Erről a megoldásról a Telepítés teszt könyvtárként fejezetben olvashatsz.

Ezzel ellentétben, telepítheted a glibc-t elsődleges programkönyvtárként is. Ilyenkor minden új program, amit a gépen fordítasz, alapértelmezésben a glibc-t fogja használni, kivétel persze, ha fordításkor a régi könyvtárat adod meg. Fordíthatod a könyvtárat magad, vagy feltelepíthetsz bináris csomagokat is. Ha változtatni akarsz a glibc beállításain, az optimalizálással akarsz variálni, vagy olyan kiegészítőt akarsz használni, ami a bináris csomagban nincsen benne, le kell töltened a forráskódot, és le kell fordítanod a könyvtárat. Ez esetben a telepítési útmutatót megtalálod a Telepítés elsődleges C könyvtárként fejezetben.

Frodo Looijaard leír egy harmadik telepítési módszert. Az ő módszerének lényege, hogy a glibc-t másodlagos könyvtárként telepíted, és beállítasz egy keresztfordítót (cross compiler), ami a glibc-t használja. Ez a telepítési módszer kicsit bonyolultabb, mint a teszt könyvtár telepítése, de utána egyszerűbb olyan programokat fordítani, amik a glibc-t használják. Ehhez a módszerhez a leírást egy külön dokumentumban találod: A glibc-2 telepítése Linux-ra.

Ha 1.3-as Debian-t használsz, de nem akarod a glibc miatt az "unstable" változatot használni, olvasd el a Debian libc5 to libc6 Mini-HOWTO-t, ez leírja, hogyan frissítsd a rendszeredet Debian csomagok segítségével.

Ha a glibc 2-t egy fontos gépre telepíted, valószínűleg a teszt telepítés a jobb választás. Még ha a glibc-ben nincsenek is hibák, egyes programokat esetleg módosítani kell, hogy le tudd fordítani őket, mert változhatnak a könyvtárban a függvények prototípusai és típusai.


Következő Előző Tartalom