Egy szinttel feljebb: Tartalom
Következő oldal: Előszó

Előszó a HTML változathoz

Amikor ezeket a sorokat írom akkor úgy érzem megvan már rá az esély, hogy valaki valaha el is fogja olvasni ezt az oldalt. Bizony, mert elkészült végre a LaTeX2e 69 percben című könyvecske HTML változata. Azt hiszem szerénytelenség nélkül kijelenthetem, hogy a konverzió egész jól sikerült (illetve sikerülni fog, ugyanis még nincs kész). A HTML formátumot egyébként a Hyperlatex nevű (majdnem) LaTeX-HTML átalakító program állította elő. Azért áll itt zárójelben a majdnem szó, mert szerzője szerint a Hyperlatex nem LaTeX-HTML átalakító. De ne menjünk ebbe most bele.

Ha próbáltál már valaha is LaTeX kéziratot HTML formába önteni, akkor tudod, hogy tökéletes átalakítóprogram, sőt tökéletes átalakítás sem létezhet. Az ok a LaTeX és a TeX képességeinek határtalanságában, és a papírra, és WWW-re készített dokumentumok olyan nagy különbözőségében keresendő.

Egyes részleteket kénytelen voltam a DVI formátumból képekké alakítani, ezeket ugyanis a HTML nyelv nem tudja leírni, vagy ha esetleg le tudná írni, akkor a böngészőprogramok nem tudják megjeleníteni. Ha sohasem láttál még életedben LaTeX-hel vagy TeX-hel készült munkát, akkor kérlek ne az itt szereplő képek alapján mérd le a LaTeX képességeit. Az itt szereplő képeken ugyanis a betűk 118 dpi felbontásúak, így a betűk esetleg kicsit formátlannak tűnhetnek. Nézz meg először egy 600 dpi felbontásban nyomtatott oldalt, és csak azután alkoss véleményt! Különben a könyv képeit akár nagyobb felbontásban előállíthattam volna, minek eredményeként egyetlen kicsike kép nem férne el monitorod képernyőjén.

Ennyi mentegetőzés után lássuk magát a művet! Remélem hasznodra válik majd. Akár így lesz akár nem, ha hozzáfűznivalód van, esetleg hibát, pontatlan vagy érthetelen megfogalmazásokat találtál, fordulj hozzám bizalommal!


flu@ludens.elte.hu