Előző oldal: Előszó a HTML változathoz
Egy szinttel feljebb: Tartalom
Következő oldal: Miért LaTeX?

Előszó

A LaTeX egy szövegformázó rendszer. A legkülönfélébb dokumentumok előállítására képes nyomdai minőségben, de igazán a tudományos, matematikai írásoknál csillogtatja képességeit. Segítségével az olvasó otthoni számítógépén állíthat elő olyan minőségű dokumentumokat, amelyek minden kiadónak becsületére válnának.

A LaTeX a TeX programot használja a szövegek megformázására. Tulajdonképpen a LaTeX nem más, mint egy makrócsomag, TeX parancsok gyűjteménye. A TeX egy szövegszedő és szövegformázó program, amit Donald E. Knuth amerikai matematikus készített. A program szinte minden számítógéptípusra és operációs rendszerre létezik, az IBM PC gépektől kezdve egészen a nagyszámítópekig, a DOS-tól a VMS-en át a Unix-ig.

Mind a TeX, mind a LaTeX teljesen ingyenes, a programért semmit nem kell fizetnünk.

A LaTeX rendszert eredetileg Leslie Lamport készítette. A rendszert A LaTeX3 csapat Frank Mittelbach vezetésével továbbfejlesztette, kiegészítéseket írt hozzá, és a LaTeX 2.09 után megjelent sokféle változatot egységesítette. Az új változat neve LaTeX2e lett. Könyvemben ezt a változatot mutatom be.

A LaTeX rendszer a legtöbb egyetemi számítógépes rendszeren megtalálható, telepített, használható állapotban. Mivel a LaTeX dokumentumok fordítása és nyomtatása rendszerenként eltérő lehet, erre a könyvben nem térek ki, fordulj bizalommal a helyi LaTeX szakemberhez, vagy ahhoz az emberhez, akitől ezt a könyvet kaptad.

Jelen könyv alapja a The not so short introduction to LaTeX2e, amit Tobias Oetiker, Hubert Partl, Irene Hyna és Elisabeth Schlegl írt. Az eredeti könyv megtalálható a CTAN:/tex-archive/info/lshort címen.


flu@ludens.elte.hu