Egy szinttel feljebb: További lehetőségek
Következő oldal: Helykihagyások

Betűtípusok, betűméretek

Ha tanulmányoztál már szövegszerkesztő (azaz szövegformázó) programokat bemutató könyveket, akkor jelen könyv olvasásakor bizonyára feltűnt, hogy eddig sehol sem szerepelt ez a téma. Természetesen ez nem azért van, mert a LaTeX-nek nem képes különböző méretű és típusú karakterek megjelenítésére. Sokkal inkább azért, mert LaTeX-et használva szinte soha nincs szükség arra, hogy a szerző a betűk méretét megváltoztassa. (Általában a betűtípus megváltoztatására sincs szükség, szavak kiemelésére jó az \emph parancs.) A LaTeX ugyanis automatikusan állapítja meg a betűk méretét, és igencsak jó munkát végez. (A szerzőnek jelen könyv írásakor egyszer sem volt szüksége a betűméret beállítására.) Ha esetleg mégis meg akárnád változtatni valamiért a betűk méretét, az *. táblázat parancsait használd!

Betűméretetek
 Betűtípusok
 Matematikai betűtípusok
 

Valójában ezek a parancsok sem a fizikai betűméretet adják meg, a fizikai betűméretet a LaTeX állapítja meg figyelembe véve a dokumentum osztályát is. A \large parancs pélául az átlagosnál nagyobb betűméretre kapcsol, ez a méret természetesen más, amikor könyvet nyomtatunk, és más amikor fóliákat, ahol az alap betűméret is eleve nagyobb. A betűk típusát megváltoztató parancsokat az *. táblázatban találod.Fontos, hogy ha megváltoztatjuk a betűk méretét, akkor a betűk típusa változatlan marad és fordítva. Azaz, ha dőlt betűvel írunk és nagyobb betűtípusra kapcsolunk, akkor nagyobb, de még mindig dőlt betűket kapunk. Azt hiszem ez azok számára, akik most ismerkednek a LaTeX-hel evidens, de nem az azok számára, akik használták már használták a LaTeX 2.09 változatot.

Matematikai módban a betűtípust megváltoztató parancsokat arra használhatod, hogy pár szó erejéig visszatérj szövegmódba. Ha matematikai módban akarsz más betűtípust használni, az *. táblázat parancsai állnak rendelkezésedre.

Fel kell hogy hívjam a figyelmedet egy már említett, LaTeX kézirat írásakor gyakran használt technikára, a csoportosításra. Ha egy csoporton belül megváltoztatod a betűk méretét vagy típusát, akkor a csoport lezárásával az eredeti (a csoport megkezdésekor használatos) betűméret és betűtípus áll vissza.Természetesen a betűk méretét megváltoztató parancsok megváltoztatják a sorok távolságát is, de csak akkor, ha a parancs még érvényben van a bekezdés lezárásakor. Figyeld meg a \par parancs pozícióját a következő példákban!


flu@ludens.elte.hu