Előző oldal: Miért mi?
Egy szinttel feljebb: Miért LaTeX?

Pro és kontra

Az írónak ezzel a fejezettel az a célja, hogy rábeszélje a LaTeX használatára azokat, akik eddig idegenkedtek tőle. Lássunk hát tíz érvet a LaTeX mellett.

Gyönyörűszép dokumentumok.
Ez nem túlzás! A mai WYSIWYG (What You See Is What You Get - Amit Látsz Azt Kapod, a kifejezés azt jelenti, hogy a kinyomtatott dokumentum pontosan olyan lesz, amilyennek a képernyőn látjuk) szövegszerkesztőkhöz képest ez feltétlenül így van.
Olvasható dokumentumok.
Ha dokumentumunkat WYSIWYG rendszerrel készítjük, akkor valószínűleg izlésesen elrendezett, szemet gyönyörködtető oldalakat kapunk, hiszen erre figyelünk oda leginkább, hosszú percekig, órákig alakítgatjuk a mű formáját, amíg tökéletes nem lesz. A könyvek oldalai azonban nem abból a célból készülnek, hogy a galéria falán gyönyörködjünk bennük, hanem sokkal inkább azért, hogy a Tisztelt Olvasó elolvassa őket. Ízléses, szemet gyönyörködtető dokumentumunk vajon olvasható-e is lesz-e? Nem feltétlenül.

A LaTeX sok fontos apróságra figyel az olvashatóság érdekében: Vigyáz, hogy ne legyenek túl hosszúak a sorok, ne fárasszák a szemet, kicsit több helyet hagy ki két mondat között, mint a szavak között, sőt a betűk távolságát is változtatja azok alakjától függően.

Könnyű kezelhetőség.
Értem ezalatt, hogy a LaTeX kézirat megírása nagyon egyszerű. Ezzel a WYSIWYG felhasználók többsége nem ért egyet, pedig tényleg így van. Egyrészt csak néhány egyszerű parancsot kell megjegyeznünk. Másrészt pedig a kézirat írásakor nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a dokumentum adott része hogyan fog kinézni, csak magára a tartalomra koncentrálhatunk.
Rengeteg kiegészítés.
Szinte nincs is olyan feladat, amit a LaTeX, és esetleg valami kiegészítés, segítségével ne oldhatnánk meg. Példaként említhetjük kották, keresztrejtvények szedését, kémiai képletek írását, vagy sakkjátszmák nyomtatását. Ha valamilyen speciális dokumentumot szeretnénk előállítani LaTeX-hel, nézzünk közül, mert a kellő kiegészítést lehet, hogy már régen megírta valaki. A szerző például a könyvben szereplő kétoszlopos példák nyomtatásához írt egy saját kiegészítést, amikor megtalálta az akkor már két éve létező, ugyanezt a feladatot ellátó csomagot.
Ingyenes.
Mint már említettem, a TeX, a LaTeX, és természetesen a hozzájuk írt kiegészítések is mind ingyenesek, sőt forráskódjuk is hozzáférhető.
Eszközfüggetlen.
A TeX és a LaTeX szinte minden számítógépen és operációs rendszeren használható. A különböző gépeken futó TeX változatok ugyanabból a kéziratból ugyanazt a dokumentumot állítják elő. Az előállított dokumentum bármilyen számítógépen, bármilyen operációs rendszeren, bármilyen nyomtatón kinyomtatható.
Tudományos munkák egyszerűen.
A LaTeX segítségével nagyon egyszerű tudományos, főleg matematikai témájú könyvek készítése. Ez ugyan első próbálkozáskor még a szerzőnek sem tűnt így, mégis igaz. Főleg akkor fogja ezt az olvasó tapasztalni, ha nem TeX alapú rendszeren próbál matematika tárgyú könyveket írni.
Többnyelvű.
Szinte minden nyelvre létezik LaTeX változat, vagy LaTeX kiegészítés. Példaként elég csak a cirill betűs, vagy az arab változatot említeni. Ez a könyv egy teljesen magyar LaTeX-hel készült, ékezetekkel, magyar elválasztási szabályokkal. Ez nem azt jelenti, hogy a kézirat írásakor beírt parancsok magyar szavak angol szavak helyett, de igény esetén ez is megoldható. Egy dokumentumon belül több nyelvet is használhatunk.
A TeX Users Group.
Létezik egy nemzetközi szervezet, a TUG (TeX Users Group), ami folyamatosan beszámol a TeX-hel kapcsolatos eredményekről saját folyóiratában, a TUGBOAT-ban.
Ráadás.
A fenti kilenc érv ellenére a TeX-et jóval kevesebben használják, mint a WYSIWYG szövegszerkesztőket. A felhasználók többségének a TeX és a LaTeX valami misztikus dolog, amit csak profik képesek használni. Így ha TeX-et használsz, környezeted jó eséllyel számítástechnikai zseninek fog tartani.

Ezek után az olvasó is láthatja, hogy a LaTeX rendszert érdemes kipróbálni. Biztosíthatom, nem fogja megbánni.

Még akkor sem, ha a LaTeX-nek vannak hátrányai is.


flu@ludens.elte.hu