1. Fejezet. Bevezetés a PHP-be

Tartalom
Mi az a PHP?
Mit tud a PHP?

Mi az a PHP?

A PHP (rekurzív rövidítéssel "PHP: Hypertext Preprocessor") széles körben használt általános célú szkriptnyelv, amely kifejezetten alkalmas - akár HTML-be ágyazott - webalkalmazások fejlesztésére.

Egyszerű meghatározás, de mit is jelent ez valójában? Egy példán bemutatva:

Példa 1-1. Egy bevezető példa

<html>
  <head>
    <title>Példa</title>
  </head>
  <body>

    <?php
    echo "Helló, Én egy PHP szkript vagyok!";
    ?>

  </body>
</html>

Vedd észre, hogy ez mennyire különbözik más nyelveken (például Perl vagy C) írt hagyományos szkripttől. Sok parancsból álló programok helyett csak egy HTML fájlba kell egy kevés programkódot beépíteni, hogy a megfelelő HTML kimenetet produkálja. A PHP kódblokkokat speciális kezdő és befejező jelölések közé kell elhelyezni, és ezek biztosítják, hogy a feldolgozás során a váltogathasd a "PHP módot".

Az különbözteti meg a PHP-t a kliens oldali nyelvektől - pl. JavaScript -, hogy a kód a kiszolgálón fut. Az első példában látható oldal eredményét böngészőben megnézve, nem lehet megállapítani, hogy milyen kód állíthatta azt elő. Ezen felül a webszervert be lehet állítani úgy, hogy a PHP feldolgozzon minden HTML fájlt PHP blokkokat keresve, ezek után már tényleg nincs rá mód, hogy kitalálják, mit is rejt egy-egy programod.

A legjobb dolog a PHP használatában, hogy különösen egyszerű egy kezdő számára, de számos, fejlett szolgáltatást nyújt professzionális programozó számára is. Ne ijesszen el a PHP hosszú szolgáltatás listája. Gyors léptekkel lehet haladni a PHP használatában, és pár órán belül már egyszerű szkriptek írására is képes lehetsz.

Habár a PHP fejlesztésében a szerver-oldali programozás kapja a legnagyobb hangsúlyt, annál sokkal többet tud. Olvasd tovább ezt a fejezetet a következő - Mit tud a PHP? - című résszel folytatva!