Szintaktikus metakarakterek

Szintaktikus metakarakterek azok a metakarakterek, amelyekkel parancsokat lehet csoportosítani, elválasztani, illetve parancscsoportok végrehajtását vezényelni. E metakarakterek értelmezése azonos a Bourne shell-ével.

;

Az egy parancssorban begépelt parancsokat választja el, jelentésében azonos értékű az újsor karakterrel.

|

Az elválasztott két parancsot csővezetékbe kapcsolja, az első parancs kimenete a második bemenetére kerül.

()

A pontosvesszővel elválasztott vagy csővezetékkel összefűzött parancsokat egy csoportban, egy külön shell-t indítva hajtja végre.

&

Az előtte szereplő parancs(oka)t háttérfolyamatként hajtja végre. A háttérben indított parancs indulásakor rögtön megjelenik az új parancsprompt, nem várja meg az előző parancs befejeződését.

||

Az utána szereplő parancsokat csak akkor hajtja végre, ha az előtte szereplő parancs sikertelen volt (az ennek megfelelő logikai értékkel tért vissza).

&&

Az utána következő parancsokat csak akkor hajtja végre, ha az előtte szereplő parancs sikeres volt (az ennek megfelelő logikai értékkel tért vissza).

#

Hasonlóan a Bourne shell-hez, a megjegyzéseket vezeti be, ezeket a shell figyelmen kívül hagyja. Ha azonban a sor elején szerepel, egyéb speciális jelentéssel is bírhat, erről a "Parancsvégrehajtás folyamata" c. pontban lesz szó.

 

Tartalomjegyzék