Automatikus fájlnév kiegészítés

Az automatikus fájlnév kiegészítés a C shell igen kellemes szolgáltatása (a Korn shell-ben is megtalálható). Lényege, hogy egy parancssor begépelésekor nem kell a kívánt fájlnevet teljes egészében végiggépelni, hanem annak egy részét megadva a shell kikeresi az illeszkedő nev(ek)et, s felajánlja azokat.

Ha a parancssor gépelése közben az eof funkcióhoz rendelt karaktert leütjük (mint láttuk már, ez rendszerint a CTRL-D), akkor az utoljára begépelt argumentum helyett a shell az összes így kezdődő fájlnevet kilistázza, majd újra kiírja az eddig begépelt parancssort, ránk bízva, hogy a megfelelő fájlnevet beírjuk.

Ha a parancssorban az ESC karaktert gépeljük be, akkor az utolsónak begépelt argumentumot a leghosszabb olyan fájlnévvel helyettesíti a shell, aminek az eleje illeszkedik az argumentumra. (Ha ilyet nem talál, vagy többet is talál, sípolással figyelmeztet.)

Ha a behelyettesítendő argumentum a tilde (~) karakterrel kezdődik, a C shell nem az illeszkedő fájl-, hanem a felhasználói neveket fogja kilistázni, illetve behelyettesíteni.

 

Tartalomjegyzék