Bejelentkezési nevek és kulcsszavak

Az egyes felhasználókat a UNIX a bejelentkezési nevük (login name) alapján különbözteti meg egymástól. A bejelentkezési (vagy belépési) név egy általában 8 karakternél nem hosszabb karaktersorozat, amit a rendszeradminisztrátor oszt ki az új felhasználóknak, s ennek begépelésével jelezzük a rendszernek belépési szándékunkat.

Az alábbi példa a guest belépési névvel történő bejelentkezést mutatja. Attól függően, hogy honnan és milyen gépre jelentkezünk be, a login szó előtt bizonyos üzenetek jelenhetnek meg a képernyőn, amelyek a gépet és a terminált azonosítják a felhasználó számára.

 HP-UX hp A.08.02 B 9000/817 (ttys1)

 login: guest

password:

A belépési név megadása után a rendszer egy jelszót (password) kér tőlünk. Mivel a UNIX többfelhasználós rendszer, a kulcsszavas védelemre mindenképpen szükség van, hogy az egyes felhasználók adatainak védelmét és titkosságát biztosítani lehessen a többi felhasználóval szemben. Új felhasználók kulcsszavát általában a rendszeradminisztrátor állítja be, de a felhasználó megváltoztathatja azt, a passwd parancs használatával.

A kulcsszó sikeres megadása után különféle rendszerüzenetek jelenhetnek meg a képernyőn (például van-e az illetőnek új levele, általános érdeklődésre számot tartó rendszeradminisztrátori közlemények, stb), végül megjelenik az úgynevezett parancs prompt, ami leggyakrabban egy $, %, vagy # karakter. E parancs prompt jelzi azt, hogy a belépés folyamata sikeresen lezajlott, s a rendszer készen áll parancsaink fogadására.

 

Tartalomjegyzék