Bekapcsolás-belépés-kilépés-kikapcsolás

A többfelhasználós működés egyik legalapvetőbb következménye, hogy szétválik a rendszer bekapcsolásának és a felhasználó belépésének, illetve a felhasználó kilépésének és a gép kikapcsolásának folyamata. A hagyományos nagygépes rendszereken ez persze mindig is így volt, a PC-hez szokott felhasználók számára azonban ez a tényt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hogyan is zajlik tehát egy UNIX rendszer élete?

A gép bekapcsolásakor először az operációs rendszer töltődik be a gép memóriájába, elindulnak az alapvető rendszerfolyamatok (ez a folyamat alkalmasint igen hosszú idő, több perc is lehet), s csak ez után kész a rendszer az egyes felhasználók fogadására. Ezt a terminálokon megjelenő beléptetési üzenet, az úgynevezett login prompt szokta jelezni. Az egyes felhasználók ekkor léphetnek csak be a rendszerbe, majd munkájuk végeztével kilépnek, de ettől a rendszer még futó állapotban marad, akkor is, ha éppen egyetlen felhasználó sincs bejelentkezve. Később látni fogjuk, hogy még ebben az “üresjárati” állapotban is számos kiszolgáló és felügyelő program fut a háttérben, amelyek a rendszer működését vezérlik.

A rendszer lekapcsolását általában a rendszergazda hajthatja végre a rendszerterminálról; a kikapcsolási parancs hatására sorra leállnak a rendszer funkciói, biztonságos állapotba kerülnek a rendszer legfontosabb adatai, s csak ezek után lehet fizikailag is kikapcsolni a gépet. Másképpen fogalmazva: UNIX-ot futtató gépet (PC-t sem!) NEM SZABAD a hálózati kapcsolóval egyszerűen kikapcsolni!! Ennek okaira a későbbiekben még visszatérünk.

Az előbbiek alapján egy UNIX rendszer “életciklusát” a 3. ábra szemlélteti

 

Tartalomjegyzék