Mi hol található a UNIX-ban?
Állománykonvenciók

E pontban igen háládatlan dologra vállalkozunk, mégpedig annak áttekintésére, hogy mi és hol található a UNIX fájlrendszerében. E vállalkozás nem is a fájlrendszer mérete vagy bonyolultsága miatt oly nehéz, hanem azért, mert gyakran igen fontos fájlok és katalógusok elhelyezése is rendszerről rendszerre, verzióról verzióra változik; ami igaz mondjuk HP-UX alatt, az nem igaz SunOS 4.x alatt, még kevésbé egy SVR4 fájlrendszerben, és így tovább. Mivel biztathatjuk a felhasználót? “A változatosság gyönyörködtet” mondás cinikus felidézésén túl csak azzal, hogy a rendszerfájlok elhelyezése alapvetően azért minden rendszerben hasonló meggondolások alapján történik, másfelől azzal, hogy a lassan egységesülő UNIX-ban — talán — ezek a gondok is csökkenni fognak. Mindenesetre ez az egyik olyan része könyvünknek, ami hangsúlyozottan nem “a” UNIX-ról, hanem a UNIX verziókról beszél. Igyekeztünk a jelenleg legéletképesebb de facto UNIX szabványt, az SVR4 verziót követni tárgyalásunkban, de ahol lehet, megemlítjük az egyéb UNIX verziók eltérő megoldásait. Éppen a jelentős eltérések miatt, a fájlokat és katalógusokat funkcionális csoportokban soroljuk fel, ez könnyebbé teszi az eltérések bemutatását. Igyekeztünk csak azokra a fájlokra szorítkozni, amivel a felhasználó is szembetalálhatja magát napi munkája során, illetve amelyek alapvetőek a rendszer működésének megértéséhez.

A katalógusokat a név végén szereplő / jellel azonosítjuk, ennek hiányában fájlra gondolunk, tehát a /etc/ a /etc könyvtárat jelenti, /etc/hosts ennek egy fájlját. A lehetséges névvariációkat a * karakterrel jeleztük, tehát a /user*/ jelenthet ehhez hasonló katalógusokat mint /user/, /user1/, /users/, stb.

 

Kiindulási katalógusok (home directory)

/home/ (/export/home/, /usr/user*/, /user*/ stb)

 

Kernel (“a” végrehajtható UNIX program)

/kernel/unix (/unix, /hp-ux, /vmunix,/stand/unix stb)

 

Felhasználói környezetet konfiguráló fájlok “prototípusai”

/etc/skel/ (/usr/lib/)

 

Kritikus rendszerprogramok

/sbin/ (/bin/)

 

Egyéb bináris rendszerprogramok

/usr/bin/

 

az operációs rendszer felállásának vezérlőfájljai

/etc/inittab, valamint /etc/init.d/ (a fájlok linkelve a /etc/rc*.d/ katalógusokba) (SunOS és BSD alapú rendszerekben a /etc/rc, és a /etc/rc.* fájlok tartalmazzák az ilyen jellegű információt)

 

adminisztrációs programok és adatfájlok

/etc/*/, /usr/sadm/ (az állandó részek), /var/adm/, /var/sadm/ (változó részek, naplózás). (Régebben strukturálatlanul /etc/, valamint /usr/etc/, /usr/adm/ alatt)

 

Készülékmeghajtók, perifériadriverek (főbb készülékcsoportok szerinti bontásban, például dsk/ és rdsk/ a merevlemez, fd/ a floppy, rmt/ a mágnesszalagos egység stb)

/dev/

 

egyes fontosabb programok alapbeállításai

/etc/default/

 

termináldefiníciók

/usr/share/lib/terminfo/ (System V: /usr/lib/terminfo/; BSD és SunOS: /etc/termcap)

 

manuálok

/usr/share/lib/man/ (/usr/man/)

 

ideiglenes tároló (spool) katalógusok (nyomtatás, levelezés, crontab stb)

/var/spool/ (/usr/spool/)

 

ideiglenes tárolóhely

/tmp/ (bootoláskor törlődik); /var/tmp/ (/usr/tmp/)

 

programkönyvtárak

/usr/lib/*/ (/lib/, /usr/lib/)

 

helyileg használatos programok

/usr/local/ (/usr/lbin/, /lbin/ stb)

 

levelezés

/etc/mail/ (SunOS, System V: szétszórtan, /usr/lib/sendmail.cf, /usr/lib/aliases, /usr/lib/Mail.rc stb)

 

Tartalomjegyzék