Szövegmódosító (cserélő) parancsok

A szövegmódosító parancsok hatására lényegében beviteli módba kerülünk, s a beírt szöveggel a kijelölt szövegobjektumot cseréljük le.

rc

A kurzor felett lévő karaktert a c karakterrel helyettesíti.

R

Felülíró üzemmódba kerülünk, az ESC lenyomásáig gépelt karakterek felülírják az aktuális sorban a karaktereket. Ha eközben elértük az eredeti sor végét, a vi append módba megy át, s a többi begépelt karaktert a fájl végéhez fűzi.

s

A kurzor alatti egyetlen karakter helyére szúrja be az ESC karakterig begépelt szöveget. ns hatására a kurzortól számolt n karakter helyett szúrja be a begépelt szöveget. (Az s parancs megadásakor, s minden olyan parancsnál, amely behelyettesítést vagy cserét végez, egy $ karakter jelzi annak a tartománynak a végét, ameddig kiterjed a módosítás hatálya. Az ESC lenyomásakor a $ karakter eltűnik.)

S

A teljes aktuális sort cseréli le a behelyettesítő szövegre.

cx

Az x szövegobjektumot helyettesíti az ESC karakterig begépelt szöveggel. Például cwalmaESC a kurzortól a következő szó elejéig terjedő részt cseréli le a begépelt alma szóval, c$ a sor végéig terjedő részt, és így tovább.

cc

Az aktuális sort cseréli le a begépelt szöveggel.

C

Az aktuális sort a kurzortól kezdve cseréli le a begépelt szövegre.

A fenti parancsok mindegyike megelőzhető egy számkonstanssal, ezek értelemszerűen a szóban forgó parancs n-szeri megismétlődését jelenti. Például 3salmaESC a kurzorpozíciótól számolt 3 karaktert helyettesíti az alma szóval, 4cctextESC az aktuális sorral kezdve 4 sort cserél le a begépelt szövegre.

 

Tartalomjegyzék