Állományváltás és mentés

Az alábbi parancsok a fájlok mentésével és a különböző fájlok közti mozgással foglalkoznak.

ZZ

Elmenti az aktuális fájlt és kilép belőle.

:wfile

file néven lemezre írja (elmenti) a fájlt. Ha létező fájlt editáltunk, file megadására nincs szükség. Ha más nevet adunk meg, mint a megnyitott fájl, akkor e néven is csinál egy aktuális kópiát, de az eredeti és az új fájl egymástól független lesz, s továbbra is az eredeti fájlban maradunk.

:w!file

Akkor is elmenti (írja) a fájlt, ha az írásvédett. (Természetesen csak akkor, ha mi tettük rá az írásvédelmet!)

:q

Kilép a vi-ból. Ha módosítottuk az állományt, és még nem mentettük el, figyelmeztet erre, s nem hagy kilépni, csak akkor, ha vagy elmentettük, vagy a :q! paranccsal "erőszakoskodunk" vele.

:q!

Mindenképpen kilép, az állomány módosultságának további vizsgálata nélkül.

:e file

Az éppen szerkesztett állomány helyett file-t nyitja meg editálásra, azaz betölti a bufferbe. Ha az előzőleg szerkesztett állományt módosítottuk előzőleg, akkor figyelmeztet a mentésre, és csak a mentés végrehajtása, vagy a :e! file parancs hatására kapcsol át az új file-ra.

:e!file

A régi állomány mentése nélkül kapcsol át file-ra.

:e#

Az :e paranccsal történő állományváltáskor az utoljára megnyitott fájl is hozzáférhető a :e# paranccsal. A vi mindig a két legutoljára megnyitott állomány között képes váltani a :e# paranccsal. Ha a vi-t a vi file1 Unix paranccsal indítottuk, majd az :e file2 paranccsal átléptünk file2-re, akkor file1 és file2 között váltogathatunk; ha azonban file2-ben tartózkodva kiadjuk a :e file3 parancsot, akkor a :e# a továbbiakban file2 és file3 között fog váltani.

:e!#

A régi elmentése nélkül lép át az alternatív állományba

Lehetőség van a vi-ban arra is, hogy rögtön indításkor egyszerre több állományt nyissunk meg, mint például a vi file1 file2 file3 paranccsal; az alábbi vi parancsok ebben az esetben használhatóak.

:n

A vi az argumentumlistában híváskor megadott következő fájlra megy át, hasonlóan az :e parancshoz, azaz figyelmeztet arra, ha módosított fájlról próbálunk mentés nélkül továbblépni.

:n!

Mentés nélkül lép át a következő fájlra.

:rew

Az argumentumlistában megadott első fájlra lép vissza (mindazon harcedzett veteránok, akik erre gyanakodva kapták fel fejüket, megnyugodhatnak: ez valóban a mégnesszalagos perifériák rewind parancsának ősi mélységeit idéző rövidítés...).

 

 

Tartalomjegyzék