Disztribúciók:
Mi az a "disztribúció"?
A fenti rendszerek mindegyike a Linux kernelre (http://www.kernel.org/) és a körülötte található, nagyrészt a GNU Project (http://www.gnu.org/) keretében elkészült programokra épül.

Azonban az, hogy ezeket hogyan rendezik működô egésszé (könyvtárak elhelyezkedése, programok és dokumentációik esetleges szabványos helye, csomagkezelés, mely megkönnyíti a programok frissítését vagy eltávolítását, stb.) az már az összeválogatást végzôktôl függ. Az, ahogy egy szervezet vagy cég ezeket a válogatásokat, döntéseket, belsô struktúrát és szabványokat meghatározza tesz ki egy-egy disztribúciót.
Általában - mivel hasonló komponensekre épülnek - ezek nem térnek el hatalmas mértékben, ám apró, szemléletbeli vagy szervezési különbségek lehetnek. Míg például a RedHat Linux nagy részét a Red Hat "készíti el" (így saját szabványaikat tökéletesen egységesre be tudják tartani, és így érik el hogy a rendszer egységes egésszé kovácsolódik) addig a Debian Linux több száz, egymástól földrajzilag is messze esô fejlesztô munkájának eredménye, és így sokkal több párhuzamos fejlesztés folyhat, egy-egy csomaggal sokkal "többet tud törôdni" az azért felelôs személy.

Többnyire igaz az a válasz az új felhasználók azon kérdésére, hogy "melyik a jobb?", hogy mindig azt válaszd, amiben lesz aki segítsen ha elakadsz! A többi már vallási vita. :-)

grin@tolna.net, ice@rulez.orgPrevious: Slackware Linux This document is: http://localhost/var/www/cgi-bin/fom?file=133

[Search] [Appearance] [Show Edit Commands]
The Faq-O-Matic is by Jon Howell.