Linux-szal kapcsolatos (magyar) internetes erőforrások:
Levelezőlisták, hircsoportok
A levelezőlisták:
  Alant egy hosszabb lelegzetű leírás következ a linuxlistákról. A FAQ logikája
  szerint több cikkre kellene bontanom, de mivel fontos, szeretném, ha egy
  helyen lenne az egész.
Több részre osztva ömlesztem az információt.
Az első rész a listák illemtanával (mi az amit szabad, mi az amit nem szabad) foglalkozik.
A második részben olvashattok egy útmutatót arról, hogyan kell jól kérdést feltenni valamelyik listán.
A harmadik rész a mailmannal foglalkozik - ez az a listaszerver, ami a listák nagyrészét kezeli
Negyedik rész - a listákról szóló ismertetések.
Ötödik rész - Archívumok, hírcsoportok Vágjunk bele.

  1. A listák illemtana
Ez a resz meg rettenetesen nem keszult el. Ide elobb-utobb az illemtan egy kivonatos resze fog bekerulni, addig kerexepen mindekit, olvassa el a http://mlf.linux.rulez.org/illik.html URL-en talalhato listaillemtant.
2. Kérdésfeltevés a listákon
Kérdést feltenni nem könnyű. Kérdést jól feltenni még nehezebb. Nyilvánvaló, úgy a kérdezőnek az az érdeke, hogy a kérdés feltevése és a válaszadás között a lehető legkevesebb idő teljen el: Ezt nagyban elősegíti az, ha a kérdést tartalmazó levél (a lehetőségekhez mérten) egyszerúen, tisztán a problémára koncentrál. Ügyelj arra, hogy minden részeletet írj meg, ami kapcsolatban lehet a kérdéssel. Ha kicsit többet írsz, az még mindig kisebb baj, mintha hiányzik valami apró, jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb részlet.
Ezzel együtt törekedj arra, hogy ne ess túlzásokba a részletességet illetően sem, és a levél tagolása jól tükrözze, itt egy file tartalma, esetleg egy program kimenete következik (kevés idegesítőbb dolog van annal, amikor 10 képernyőnyi, rosszul tördelt, három egymás után ömlesztett configure kimenetből próbája az ember előhalászni a két sornyi hibaüzenetet...)
Példa mindennél többet ér, lássunk hát egy rosszat és egy jót.
A rossz:
From: geza@stdio.hu To: linux@mlf.linux.rulez.org Subject:
Nem műxik a hangkártyám !
---
Ez lényegretörő, kétségtelen, a problémája láthatóan csak az, hogy a T. Feladó nem írta le elég részletesen a hangkártya típusát, a driver típusát, a használt kernelt, valami közelebbi jelenséget, hogy mégis mit mond a hangkártya miközben nem múködik... Erre a válasz rossz esetben valami olyasmi, hogy "ciki...", valamivel jobb esetben "az enyém igen!"... Sovány vigasz a kérdezőnek...
Akkor egy jót:
(Mivel az egoizmus jó, és egyébként is reggel írtam egy ilyen levelet, most azt fogom - kicsit kozmetikázva - ideszúrni [aki tudja a megoldást ne kíméljen:])
From: Tamas TEVESZ <ice@mailtrans.sote.hu> Reply-To: linux@mlf.linux.rulez.org To: linux@mlf.linux.rulez.org Subject: tape gond
Első sarokpont: a subject. Legyen rővid és lényegretörő, írja körül, miről lesz a levélben szó.
hali,
Az ember köszön.
# mt retension st0: Error with sense data: extra data not valid Current error st09:00: sns = 70 6 ASC=28 ASCQ= 0 Raw sense data:0x70 0x00 0x06 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0e 0x00 0x00 0x00 0x00 0x28 0x00 0x00 0x00 mt: /dev/tape: Input/output error
A hibajelenség. Ha a dolog megfogható (értsd, olvasható), legjobb egy jól irányzott copy-paste-tel beilleszteni a levélbe. Ha nem ennyire megfogható, akkor írd körül. Ügyelj a világos, érthető fogalmazásra.
-konfig:
Mindazok a dolgok, amik kapcsolatban állhatnak a hibával:
Host: scsi0 Channel: 00 Id: 05 Lun: 00 Vendor: HP Model: C1537A Rev: L708 Type: Sequential-Access ANSI SCSI revision: 02
/proc/scsi/scsi idevágó részlete, ebből kiderül a szóban forgó eszköz típusa.
(scsi0:0:5:0) Device using Narrow/Sync transfers at 10.0 MByte/sec, offset 32 Transinfo settings: current(25/32/0), goal(10/127/0), user(10/127/1) Total transfers 0 (0 reads and 0 writes)
SCSI Adapter: Adaptec AIC-7890/1 Ultra2 SCSI host adapter Ultra2-LVD/SE Wide Controller
/proc/scsi/aic7xxx/0 idevágó részlete. Kiderül belőle némi további információ a szóban forgó eszközről, valamint megtudjuk a SCSI kontroller típusát is.
GNU mt version 2.4.2 (cpio 2.4.2-24)
A program verziója, amivel a jelenség előidéződött.
Linux thunderhawk 2.2.9 #1 Tue May 18 10:15:07 EDT 1999 i686 unknown
Kernelverzió.
friss deb potato, mas minden mukodik a szalaggal (legalabbis amit eddig probaltam). 5let ?
További háttérinformációk.
kosz,
Megköszönöm az esetleges válaszokat.
-- [-] All trespassing cockroaches will be horribly mutilated -- tegla The phrase, "a bit too cluttered" is not something I can convert into a patch ;-) -- dwarf
Signature, szigorúan maximum 4 sor.


  3. A mailman
A listák nagyrésze (az mlf.linux.rulez.org-on és a list.telnet.hu-n futók biztosan) a mailman nevú listaszervert használja (lásd még http://list.org), A szervernek van egy webes felülete, amin keresztül minden adminisztrációt (fel- leiratkozás, jelszó megváltoztatása, ideiglenes leiratkozás, kézbesítési mód beállítása, stb.) elintézhető. A felület egyelőre sajnos angol, jó a rosszban, hogy kezeléséhez szótárhasználatnyi angoltudás elegendő. Ez a felület elérhető a http://<listaszerver>/mailman/listinfo/<lista neve> web-címen (azaz ha az mlf.linux.rulez.org-on futó linux-kezdo lista opcióir vagy kíváncsi, akkor a http://mlf.linux.rulez.org/mailman/listinfo/linux-kezdo címre kell ellátogatnod.
Természetesen a listaszerver támogatja a "hagyoményos", levél útján történő kommunikációt is. Az összes parancsról részletes leírást kapsz, ha írsz egy "help" (idézőjelek nem kellenek) törzsű levelet a <listanév>-request@<listaszerver> címre (azaz, ha az mlf.linux.rulez.org-on futó linux-kezdo levlistáról szeretnél további információkat, akkor a levelet a linux-kezdo-request@mlf.linux.rulez.org címre írd. A parancsok egyébként ugyanazok minden lista esetén (hangsúlyózom, a mailman által kezelt listák esetében).
A legfontosabb parancsok dióhéjban:
Feliratkozás:
subscribe [jelszó] [digest-mód] [address=<cím>]
A []-lel jelzett opciók opcionálisak :)
jelszó : szükséges lesz majd a leiratkozáshoz illetve a listaszerver különböző szolgáltatásainak igénybevételéhez. NEM kell feltétlenül megjegyezned, mivel minden hónapban egy emlékeztető levélben megkapod, illetve a webes interface segítségével elküldetheted magadnak.
digest-mód : kétféle lehet:
nodigest - ha nem digestben szeretnéd kapni a lista leveleit digest - ha digestben szeretnéd kapni a lista leveleit
address=<cím> : ha nem arra a címre szeretnéd kapni a listát, ahonnan a feliratkozó levelet küldöd, akkor ezt a címet itt adhatod meg. Mivel a feliratkozás visszaigazoláshoz kötött, ezért játékos kedvű hallgatóinkat kérjük kíméljék meg a szervert a mások feliratásával járó felesleges munkától, nem fog összejönni.
Leiratkozás:
unsubscribe <jelszó> [cím]
A jelszó megadása kötelező. Ha a leiratkozó levelet más címről küldőd, mint ahonnan fel vagy iratkozva, akkor add meg azt a címet is. A mailman-os listákhoz az ajánlott procmail rule:
* ^Sender:.<listanév>-admin@<listaszerver>
Azaz, az mlf.linux.rulez.org-on futó linux-kezdo levlistáról érkező leveleket procmaillel a következőképpen azonosíthatod:
* ^Sender:.linux-kezdo-admin@mlf.linux.rulez.org
Ahol a listaszerver nem mailman (és erről tudok:), ott külön jelezni fogom.
4. A listák
A linux-business lista
Címe: linux-business@list.telnet.hu
Adminisztrátora: mailto:cyd@telnet.hu
Profilja: Mivel az mlf.linux.rulez.org gép fizikailag a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen van, annak az erőforrásait használja, így akadémiai gépnek minősül. Az egyetem az eszközeit a Lake Success-i egyezmény értelmében különféle kedvezményekkel (vám, ÁFA, stb.) kedvezményekkel szerzi be. Ez a kedvezmény addig érvényes, amíg gazdasági haszonszerzés nem folyik az eszközökön. Amennyiben ez nem teljesül, az összes kedvezmény visszamenőleg megvonódik, és az egyetemnek ki kell fizetnie minde vámot, ÁFA-t, miegyebet.
A "gazdasági haszonszerzés" fogalmába beletartozik az, ha valaki CD-írást vállal, munkát keres vagy kínál a szerveren múködő listákon, viszont az ilyen jellegú levelek előbb-utóbb elkerülhetetlenné váltak.
A probléma megoldására CyD létrehozta a linux-business listát, ami _nem_ az mlf.linux.rulez.org-on, hanem a telnetnél, nem akadémiai gépen fut. Ez a lista ezen levelek fóruma, viszont nem foglalkozik sem szakmai kérdésekkel, sem flame-mel.
A "nagy" linux-lista
Címe: linux@mlf.linux.rulez.org
Adminisztrátora: mailto:gorgo@caesar.elte.hu
Profilja: ide irhatod a linuxszal kapcsolatos kérdéseid, problémáid, észrevételeid, javaslataid. Kezdőknek és egyszerűbb kérdések feltevésére inkább a linux-kezdő lista (lásd lentebb) ajánlott. Mielőtt irsz, nézd át a FAQ-t (http://mlf.linux.rulez.org/cgi-bin/fom, illetve archivumok lásd lentebb), hátha valaki már megoldotta a problémádat.
Linux kezdő lista:
Címe: linux-kezdo@mlf.linux.rulez.org
Adminisztrátora: mailto:gorgo@caesar.elte.hu
Profilja: az egyszerű (pl. mit csinál a cpio ?) kérdések helye. Mielőtt irsz, nézd át a FAQ-t (http://mlf.linux.rulez.org/cgi-bin/fom, illetve archivumok lásd lentebb), hátha valaki már megoldotta a problémádat.
Linux hardware lista:
Cime: linux-hw@mlf.linux.rulez.org
Adminisztrátora: willy@dunanet.hu
Profilja: a linuxos és a linuxhoz közeli hardver kérdések helye.
Linux code lista:
Cime: l-code-l@list.telnet.hu
Adminisztrátora: mailto:cyd@telnet.hu
Profilja: linux programozásával kapcsolatos kérdések fóruma.
Linux flame lista:
Cime: linux-flame@mlf.linux.rulez.org
Adminisztrátora: mailto:gorgo@caesar.elte.hu
Profilja: Görgő: "Ez egy olyan lista, ahol végülis mindent szabad, de leginkább egymás linux-hozzáértését, és disztribúcióját szidni ;) Természetesen jöhetnek NT exploitok is, nameg lótenyésztési tanácsok, vagyis minden a Linux határterületeiről :))"
Linux dokumentációs lista
Cime: linux-doc@mlf.linux.rulez.org
Adminisztrátora: mailto:gorgo@caesar.elte.hu
Profilja: programok és dokumentációk forditásával foglalkozók gyülekezőhelye.
(hianyzik: shell-l, linux-oktatas... ?)
  5. Archívumok, hírcsoportok
A listák hircsoportjai: Linux lista: hun.lists.mlf.linux Linux-kezdő lista: hun.lists.mlf.linux-kezdo Linux code lista: hun.lists.mlf.l-code-l Shell lista: hun.lists.mlf.shell-l Linux hardware lista: hun.lists.mlf.linux-hw Gimp lista: hun.lists.mlf.gimp Linux dokumentációs lista hun.lists.mlf.linux-doc Linux flame lista: hun.lists.mlf.linux-flame
Jó hír, a listák újra olvashatók newsban is.
A listák archivumai:
Linux lista:
Kereshető élő archivum: http://mlf.linux.rulez.org/Archivum
ftp://ftp.jate.u-szeged.hu/pub/linux/Linux-Lista/ http://www.cab.u-szeged.hu/linux/ll-archivum.html Keresés: http://www.cab.u-szeged.hu/cgi-bin/linuxlev_search Élő archívum: http://www.math.bme.hu/lla/
Linux kezdő lista:
Kereshető élő archivum: http://mlf.linux.rulez.org/Archivum http://garfield.sch.bme.hu/linux-kezdo ftp://garfield.sch.bme.hu/pub/linux/linux-kezdo Keresés: http://garfield.sch.bme.hu/linux-kezdo/ghindex.html
Linux hardware lista:
Kereshető élő archivum: http://mlf.linux.rulez.org/Archivum
Linux dokumentációs lista
Kereshető élő archivum: http://mlf.linux.rulez.org/Archivum
Linux code lista:
Kereshető élő archivum: http://mlf.linux.rulez.org/Archivum
Részben Julian7 FAQ-ja (mailto:julian7@kva.hu, http://lsc.kva.hu/Faq), illetve az MLA HP (http://mla.telnet.hu) alapján.
ice@rulez.org


Previous: Web- és FTP-helyek, a teljesség igénye nélkül
Next: iRC This document is: http://localhost/var/www/cgi-bin/fom?file=52

[Search] [Appearance] [Show Edit Commands]
The Faq-O-Matic is by Jon Howell.