A linux konzol:
Hogyan csináljak magyar ékezeteket Linux konzolon?
A billentyűzetről: több féle verzió is ismeretes. A legtöbb, bejáratott billentyűzetkiosztás az ftp.tarki.hu pub/magyar/linux/console könyvtárban van, a Magyarul-HOGYAN meg is emlékezik róluk. Ezek némelyike nem átváltható (értsd: angol-magyar), másik része igen. Akkor hasznos, ha csak néhány dologra akarod használni a magyar ékezetes (vagy az angol) kiosztást, mert bizony van némi hiányossága egyiknek-másiknak. Én is írtam egy bill. váltó programot, ami két különálló angol és magyar billentyűzetkiosztás között váltogat. A tökéletességnek persze hátránya is van: lassú. A programcsomag az ftp://ftp.kva.hu/pub/Unix/Linux/keyss.tgz URL-ről elérhető.

Persze, lehet, hogy nem kell messzire menned: nézd meg az /usr/lib/kbd/keytables/ könyvtárat, hátha találsz hu.map, hun.map, magyar.map, vagy ilyesmi nevű file-t. Ha van, próbáld ki a `loadkeys magyar' parancsot (ha pl. magyar.map-od van).

A másik gond a fontkészlet. A tárkis címen találunk Latin-2-es fontokat, ha épp nincsenek fent az /usr/lib/kbd/consolefonts/lat2-* file-ok. Ha megszereztük, akkor egy setfont lat2-16 (vagy ahány pontos betűméretet használsz) oldja meg a problémát. A GPM-nek kell egy `echo -e "\033(K"' is, ami sosem árthat a fontkészlet átváltás miatt (ezt nem szerencsés a /etc/motd-be rakni, mert kellemetlen bejelentkezni ilyenkor pl. tnvt220-szal).

Ha latin 2-es fontkészletet használunk, akkor tanácsos (jobb híján) a latin 1-es unimap-ot használni. A /usr/lib/kbd/consoletrans/lat1.uni tartalmazza ezeket a beállításokat, és egyszerűen a 'loadunimap lat1' paranccsal kapcsolhatjuk át. Persze, ezt konzolról kell indítani, tehát pl. mc-ből nem megy!

Julian7 FAQ-jából (mailto:julian7@kva.hu, http://lsc.kva.hu/Faq)

Érdemes megnézni még az ftp://ftp.tarki.hu/pub/magyar/linux/console -t is.


Ha magyar karaktereket szeretnél amellett, hogy a vonalas rajzoló karakterek megmaradjanak (mert például midnight commandert szeretnél használni), akkor [legalábbis Debian alatt] az alábbi utasítással érheted ezt el gyorsan és egyszerűen:

  setfont lat2-16 -u lat1
A magyar billentyűzetet a loadkeys utasítással töltheted be, példaul:
  loadkeys hu101Az új console-tools már nem a régi parancsokat használja, ezért ha lecserélted, akkor az előz-nek megadott módszer nem fog működni. Az új rendszer kissé bonoylultabb, de elvileg rugalmasabb.
Egy jónak bizonyult beállítás például az alábbi (én legalábbis ezt használom):
 consolechars -v -f lat2u-16 -u lat2u -m iso02
Mi csinál ez?

(Először is tartsd fejben: itt már minden UNICODE (UTF-8), hogy egyszerre képesek legyünk mind a rajzoló, mind a betű karaktereket kijelezni.)

1) beállítja a font-file-t a lat2u-16 -ra, ami egy Unicode kompatibilis latin2 betűkészlet

2) beállítja az SFM (Screen Font Map)-et az unicode latin2-re, ami megadja, hogy melyik font karakter milyen Unicode kódok megjelenítésére alkalmas

3) megadja, hogy az ACM (Application Charset Map) az iso-8859-2 legyen, ami szintén latin2 :) vagyis hogy az "új" rendszert nem kezelő programok és konzol-módok (vagyis szinte minden) a kijelezni szánt karaktereiket milyen kódtábla alapján próbálják megjeleníteni (vagyis az kijelzendő kódot alakítja unicode-ra, amit aztán a fenti táblák alapján tovább...).

grin@tolna.net, ice@rulez.org, julian7@kva.huPrevious: Az Emacs (mc) nem indul el konzolon!
Next: Lefagyott az egyik virtuális terminálom! Már mindent kikilleztem róla, de mégsem megy... This document is: http://localhost/var/www/cgi-bin/fom?file=55

[Search] [Appearance] [Show Edit Commands]
The Faq-O-Matic is by Jon Howell.