next up previous index
Következő: 4.5 A telepítés Fel: 4. Telepítés Előző: 4.3.2 Több lemezterület adása   Index

4.4 Hardverkövetelmények és lehetőségek

A Linuxnak nincsenek nagy igényei a hardvert illetően, a minimális konfiguráció (amin elindul a rendszer): 80386SX16-os processzor, 1 MB RAM. Az újabb terjesztéseknek ennél azért magasabb igényei vannak, minimum 4 MB RAM-ra van szükség a telepítéshez (a Red Hat változatnak 8 MB-ra), de a processzorra ezeknél sincsen megkötés, tehát megelégednek a 80386-ossal is.

Ez nem azt jelenti, hogy a nagyobb gépekkel problémái támadnának, hiszen létezik a Linuxnak 64 bites Sparc gépekre írott változata is.

Az SGI 1999. augusztus elején mutatott be egy kiszolgáló gépet, amely 500 MHz-es Pentium III processzorra épül (melyből 1-4-et tartalmazhat), másodlagos gyorsítótára 512 KB, illetve 1 vagy 2 MB lehet, memóriája maximum 4 GB, van 7 PCI kártyahelye, 6 - működés közben is cserélhető - Ultra2 SCSI eszközt befogadni képes meghajtóhelye, és redundáns tápegységgel hozzák forgalomba.

Az új 3500 M10-es Netfinity modell két 600 MHz-es Pentium III-as processzort tartalmaz - kifejezetten Linuxra kihegyezve.

Az 1999. augusztusában tartott LinuxWorld Expo-n megjelent Sean Maloney és Andy Grove, hogy beszámoljanak a Merced fejlesztésének állapotáról, valamint arról a tervükről, hogy Merced alapú szervereket bocsátanak a Linux fejlesztők rendelkezésére. Bemutatták első alkalommal a Linux működését az IA-64 architektúrán. Maloney elmondta, hogy az IBM is csatlakozott a Trillian projekthez (az Intel portolja a 64 bites Mercedre a Linuxot). Eddig az SGI, a Hewlett-Packard Co. és a Cygnus Solutions Inc. dolgozik együtt az Intel mellett a feladaton.

Linus Torvalds beszélt San Jose-ban 1999. augusztus 11-én a Linux kernel fejlesztésének menetéről. Elmondta, hogy a következő verzió javítani fogja a Linux jelenlegi lehetőségeit és néhány újdonságot is ad hozzá.

A 2.4-es kernelt az év végére fejezik be, de az kevesbé lesz nagyratörő, mint a jelenlegi 2.2-es, amely több mint két éves fejlesztés eredménye.

,,Ahelyett, hogy teleraknánk újdonságokkal, inkább a meglévők javítására törekszünk'' - mondta.

Pl. a 2.2-es kernel képessé tette a Linuxot, hogy 8 processzoros gépeken is fusson, a 2.4-es pedig ezt a lehetőséget fogja optimalizálni. Azonban az egyik újdonság az USB támogatás lesz. Linus elmondta, hogy ő személyesen néhány laptop-os technológián dolgozik, mint pl. a power menedzsment és a PC Card támogatás.

A Linux vállalati skálázhatósága igazán a 3.0-ás kernelen fog megvalósulni, amelyre még legalább egy évet várnunk kell. A journaling fájlrendszer, amely nagyban javítja a hibatűrést, vagy a clustering kernel támogatása pl. csak ettől a verziótól fog megjelenni, bár néhány szállító már most ajánl klaszterbe kötött rendszereket.


next up previous index
Következő: 4.5 A telepítés Fel: 4. Telepítés Előző: 4.3.2 Több lemezterület adása   Index

1999-09-17